ВАРАЖДИНСКИ АПОСТОЛ – најстарији ћирилички рукопис на тлу данашње Републике Хрватске

Доласком на двор Цељских, Катарина Кантакузина Бранковић није променила веру па су у дворове те кнежевске куће почели да долазе српски православни свештеници. Материјални доказ да је Катарина бринула о православној духовности пружа нам Вараждински апостол – најстарија, до сада, позната и сачувана српска рукописна књига писана ћирилицом на подручју данашње Републике Хрватске.

Овај апостол написан 1454. године „ва Вараждине цилскије области при благочастивој и христољубивој госпође кнегиње Кантакузине даштери деспота Ђурђа самодршца србскаго“   има заставицу сачињену од преплетених разнобојних кругова која припада целини књижевног украса Моравске Србије. Највероватније је неко од православних монаха а можда и више њих које је грофица повела са собом из Србије, 1453. на 1454. годину преписао ту богослужбену књигу познату под називом Вараждински апостол која се састоји од 282 странице рукописа. На 258. страници је запис: „Слава у Тројици Јединоме Богу, који је дао после почетка и свршетка свакоме добром делу које се с њим почиње и свршава. У години 6962 (1454) исписа се овај божанствени пракси (Праксапостол) у Вараждину, Цељске области, при благочестивој госпођи кнегињи Кантакузини кћери деспота Ђурђа самодршца српског“.

Вараждински апостол се чува у Музеју Српске православне цркве у Београду. Фототипско издање је објављено 2004. године поводом 550 година од настанка ове књиге, а издавачи су Музеј Српске православне цркве у Београду и Музеј Епархије загребачко-љубљанске у Загребу.

%d blogeri kao ovaj: