Видовдан у Далмацији

Поменом на страдање српског народа и српског  Кнеза Лазара Хребељановића у бици на Косову пољу, 28.јуна, у свим православним храмовима у Републици Хрватској, обиљежен је историјски и вјерски празник Видовдан.

Иако је од косовске битке прошло 628 година, српски народ и ове године сјетио се својих пострадалих мученика, одао почаст Кнезу Лазару и његовим пострадалим борцима изгинулим на Косову пољу 1389.године.

У манастиру Лазарица, на далматинском Косову, традиционално и симболично, уз присуство великог броја вјерника,Видовдан је прослављен као симбол народног пораза али и његовог уздигнућа, опредјељења за Царство небеско.

Обиљежавање годишњице косовског боја почело је Светом Архијерејском Литургијом, коју је служио Његово Преосвештенство Епископ далматински Г.Г. Фотије, уз саслужење монаштва и свештенства Епархије далматинске. Уз резање славског колача и освећење жита прослављена је Слава манастира Лазарица, а затим је у свечаној литији око храма, сабрани народ одао почаст косовским јунацима страдалим за слободу, али и свима онима који су своје животе дали у посљедњим ратовима.

Поводом прославе Видовдана, у организацији Епархије далматинске, манастира Лазарица и книнског пододбора СКД „Просвјета“  у порти храма организован је богат културно-умјетнички програм. Сплетом игара и народних пјесама, у част једног од симбола српске историје, представила су се културно-умјетничка друштва;  „Мира Лукач“ из Дрвара, и  „Доситеј Обрадовић“ из Бискупије, мушке, изворне пјевачке групе; „Голубић“ и  „Плитвице“ , женска пјевачка група пододбора „Просвјете“ из Сплита и КУД-а „Мира Лукач“, као и чувар традиције личких Срба, гуслар “Саша Лукић“.

Присутне учеснике сабора, православни народ из свих крајева Далмације, поводом великог историјског и црквеног празника, пригодним говором  поздравили су Епископ далматински Г.Г. Фотије   и генерални секретар СКД „Просвјета“ из  Загреба Срђан Татић.


Prosvjeta.net

%d blogeri kao ovaj: