ИЛУСТРОВАНА БИОГРАФИЈА ЧИКА ЈОВЕ ЗМАЈА

„Ова књига је мој поклон свој деци у Републици Хрватској, у знак захвалности што чувају и негују српски језик и ћирилицу“

Јелена Допуђ

Драга децо, пред вама је нова књига у издању Српског културног друштва „Просвјета“ из Загреба под називом „Илустрована биографија Чика Јове Змаја“ ауторке Јелене Допуђ. 

Свим предшколцима и основношколцима заљубљеним у читање, или онима који ће то тек постати, ова књига настала из пера Јелене Допуђ ће бити занимљива и подстицајна. Јелена Допуђ, уредница листа за децу „Невен“ који је наследник и наставак истоименом Змајевог часописа који је велики песник уређивао од 1880. до 1904. године, као и Маша Павловић, илустраторка с посебним задатком на овом издању осмислиле су како деци на занимљив начин приказати биографију великог песника која се чита у једном даху.  

Ако је ико у свом времену био општенародни песник, онда је та част без сумње припадала Јовану Јовановићу Змају (Нови Сад, 24. новембар 1833 –Сремска Каменица 3. јун 1904). Готово да нема значајнијих књижевних теоретичара, писаца, историчара, новинара или људи из културе који се нису бавили обимним делом и богатом и занимљивом биографијом Јована Јовановића Змаја, најплоднијег српског песника романтизма и лиричара који је оставио неизбрисив траг у култури нашег народа.

Ова књига, како и сама ауторка у посвети наводи, је њен поклон свој деци у Републици Хрватској, у знак захвалности што читају и негују српски језик и ћирилицу.

Ускоро очекујемо промоцију овог издања те се веселимо сусрету с ауторком.

О ауторки:

Јелена Допуђ рођена је у Винковцима 1986. године. Дипломирала журналистику на Филозофском факултету у Новом Саду и стекла звање дипломирани новинар – журналиста. Професионалну каријеру започела у новинско-издавачкој кући „Дневник, новине и часописи.“ Од 2010. радила је у редакцији листа за децу „Невен,“ где је била новинар сарадник, помоћник главног и одговорног уредника, а након четири године и главни и одговорни уредник. На најодговорнијој позицији, где пре ње није била ниједна жена, остала је до новембра 2018. године. Била је члан жирија на многим дечјим манифестацијама. Члан је Друштва новинара Војводине. Ауторка је бројних текстова, чланака и радова о Јовану Јовановићу Змају и учествовала је у стварању његовог најкомплетнијег родослова, који је 2015. године објављен у зборнику радова са научног скупа, под називом „Змај – друштво српских књижевника, новинара и уметника 1904-2014.“ Живи и ради у Новом Саду.

%d blogeri kao ovaj: