МЕЂУНАРОДНИ ДАН МАТЕРЊЕГ ЈЕЗИКА

Чувајући свој језик, чувамо историју, традицију, културно наслеђе и идентитет свог народа.

Од 2000. године у свету се, према закључку УНЕСКО-а, 21. фебруар обележава као Међународни дан матерњег језика. У сећање на протесте и страдања бангладешких студената од 21. фебруара 1952. године који су изашли на улице тражећи равноправност за свој језик. Желели су да на тај начин скрену пажњу на значај очувања културе и језичке разноликости широм света. Обележавање Међународног дана матерњег језика је део културног идентитета народа, различитости, али и толеранције и разумевања.

У Републици Хрватској деца имају могућност да похађају три основна модела образовања на српском језику и писму (модел А, Б и Ц), а српски језик се негује и у обданишту. Сви ученици који у својим срединама, основним и средњим школама немају могућност похађања једног од три понуђена модела, могу да се прикључе Дописној настави српског језика и културе или Летњој школи српског језика и културе „Сава Мркаљ“ у организацији СКД „Просвјета.“

Концем 2022. године успешно је завршена друга година Просвјетиног пројекта „Цртам, пишем, стварам“ где су ученици модела Ц имали прилику да се литерарно изразе на свом језику и писму. Вредни ученици под менторством њихових учитеља из модела Ц састављали су литерарне радове на тему „Тако је причала мени моја бака.“ Пристигло је укупно 168 литерарних радова, а фотографије с награђеним ученицима и њиховим менторима можете да погледате на следећим везама: 

http://os-dvor.skole.hr/?news_hk=1&news_id=2025&mshow=290#mod_news

http://os-glina.skole.hr/?news_hk=1&news_id=1682&mshow=2770#mod_news

http://os-knezevi-vinogradi.skole.hr/?news_hk=1&news_id=1463&mshow=1762#mod_news

http://os-igkovacic-vrbovsko.skole.hr/?news_hk=1&news_id=1341&mshow=886#mod_news

http://os-jabukovac.skole.hr/?news_hk=1&news_id=904&mshow=917#mod_news

 

%d blogeri kao ovaj: