МЕЂУНАРОДНИ ДАН МАТЕРЊЕГ ЈЕЗИКА

Према закључку УНЕСКО-а oд 2000. године, у свету се обележава 21. фебруар као Међународни дан матерњег језика. У сећање на протесте и страдања бангладешких студената од 21. фебруара 1952. године који су изашли на улице тражећи равноправност за свој језик. Желели су да на тај начин скрену пажњу на значај очувања културе и језичке разноликости широм света. Обележавање Међународног дана матерњег језика је део културног идентитета народа, различитости, али и толеранције и разумевања.

Брига о матерњем језику је начин доказивања свести о властитом идентитету, али и веома осетљиво место толеранције према другом и другачијем. Матерњи језик је језик који учимо од детинства усвајањем речи из породице и ширег окружења. Стога је језик саставни део нашег идентитета и најдиректнији израз наше културе.

У свету се говори око 6000 језика, а према прогнозама до краја 21. века више од половине језика ће изумрети. Највише су угрожени језици са малим бројем говорника, од неколико десетина или стотина, и језици који припадају малим заједницама које нису цивилизоване са становништвом западних стандарда и немају институције. Основно за преживљавање језика јесте да се преноси деци, да има институционалну подршку, своје писмо, да се негује у школама и употребљава у медијима.

У Републици Хрватској деца имају могућност да похађају три основна модела образовања на српском језику и писму (модел А, Б и Ц), а српски језик се негује и у обданишту. Тренутно у 77 основних и средњих школа нуди се могућност образовања на српском језику и писму, а сви ученици који у својим срединама, основним и средњим школама немају ту могућност, могу да се прикључе Дописној настави српског језика и културе или Летњој школи српског језика и културе „Сава Мркаљ“ у организацији СКД „Просвјета“.

Представљамо Вам радове ученика ПШ „Десанка Трбовић“ из Гомирја и ОШ „Гвозд“ насталих у сарадњи са нашим Центром за образовање “Сава Мркаљ” поводом Међународног дана матерњег језика.

%d blogeri kao ovaj: