Мирко Королија, песник и драмски писац

Родио се у Кистањама 9. септембра 1886. године. У родном месту завршава основну школу, а Цесарско краљевску велику гимназију у Задру. Тада се већ појављује са првим литерарним радовима, а матерњи језик му је предавао Владимир Назор. На студије права одлази у Загреб, Беч и Праг где 1912. докторатом окончава образовање.

Службовање започиње у родном месту, потом и у Задру да би 1919. године био постављен за секретара Министарства просвете у Београду. У тек отвореном сплитском позоришту 1921. године први постављени комад јесте његова Југана: вила најмлађа, ту ради као драматур а  једно време и као управник. 1928. постављен је за руководиоца Народног позоришта за западне области, Сплит-Сарајево. Том приликом је обновио репертоар, довео познате глумце и режисере и свакако дао потицај будућем раду. Као песник појавио се у Невену 1898. године и кроз читаво своје стваралаштво следи исти мотив, љубав и родољубље, са јасним ослонцем на традицију, усмену поезију и националну историју.

Стихована драма, Зидање Скадра као програматско дело инспирисано народном песмом, приказана је у ХНК у Загребу 1920. године. Осим песама и драма које објављује у најутицајнијим часописима свога времена писао је путописе и репортаже из Северне Далмације. Преводио је са талијанског и словеначког. Умро је у Шибенику 10. јула 1934. године.

%d blogeri kao ovaj: