Одржани 20. Дани културе Срба источне Славоније, Барање и западног Срема

У Хрватском дому у Вуковару 28. октобра одржан је завршни програм 20. Дана културе Срба источне Славоније, Барање и западног Срема, у организацији Просвјетиног регионалног Координационог одбора.

На свечаном затварању манифестације уручена је Годишња награда “Бранимир Куруцић” која носи име по њеном оснивачу и дугогодишњем председнику Координационог одбора, вуковарске “Просвјете” и културно-уметничког друштва “Слога” из Вуковара. Награду додељује Координациони одбор са седиштем у Вуковару за очување и развој српске културе на подручју источне Славоније, Барање и западног Срема. Ове године уручена је вуковарском историчару и књижевнику Боривоју Чалићу, пријатељу и сараднику покојног Куруцића, који је био визионар и човек испред свог времена.

Боривој Чалић рођен је у Вуковару 1. децембра 1961. године. Студирао је у Осијеку, а ради у Градској књижници Вуковар. Истражује и проучава културну прошлост Вуковара и вуковарског краја, српску културу 18. века, а посебно живот и дело Захарија Орфелина. Студије и чланке објављивао је у “Љетопису” СКД “Просвјета” и часописима “Просвјета”, “Идентитет” и “Зарез” из Загреба. “Луча” из Суботице, “Сремске новине” и “Сунчани сат” из Сремске Митровице, у “Летопису” Матице српске из Новог Сада и многим другима. Сарадјивао је на пројектима “Знамените личности Срема”. “Лексикон писаца Југославије”, “Српски биографски речник”, “Српска библиографија: књиге 1868.-1944. и “Жидовско наслијеђе у Вуковару”. Приредио је фототипско издање “Споменице Српске православне цркве у Вуковару” Јована Козобарића 2001. године, Књигу о Захарију Орфелину Лазе Ћурчића, објављену у Загребу 2002. године и књиг у Изабраних дела Захарија Орфелина, објављену у Новом Саду 2011. године. Објавио је две књиге “Орфелин” 1995. године у Вуковару и “Трагови у трајању” 2014. године у Вуковару и Загребу, о знаменитим личностима вуковарског краја.

Чалићу је припала и част да затвори овогодишње 20. Дане културе Срба источне Славоније, Барање и западног Срема.

“За нама су 20. Дани културе Срба источне Славоније, Барање и западног Срема. Тај број довољно говори о историји трајања и с правом указује на успостављену традицију која није тек пука чињеница, сама по себи, већ иза ње стоје значајна остварења која су снажно промовисала уметничко и културно стваралаштво српске заједнице у Хрватској” рекао је, уз остало, Боривој Чалић.

Домаћин последњег програма ове манифестације био је вуковарски пододбор Српског културног друштва “Просвјета”.

У завршном програму ове манифестације учествовали су: Камерни хор Вуковарског српског певачког друштва “Јавор”, Вокално-инструментални етно ансамбл “Ђурђевак” из Боботе, Тамбурашки оркестар “Вучедолски звуци” с вокалним солистом Живојином Јергићем, вокална солисткиња Ања Теофиловић, уз музичку пратњу на клавиру наставника Синише Агића, награђена рецитаторка Милица Остојић из Борова, рецитатори вуковарског подобора Невенка Лукић и Стефан Теофиловић, младе пијанисткиње Николина Топић, Милица Ајдуковић и Мина Гуја, те Просвјетин Ансамбл народних игара из Вуковара.

Подсетимо, свечано отварање манифестације уприличено је 7. октобра у Јагодњаку. Осијек је 13. октобра био домаћин Сусрета песника. У организацији Просвјетиног пододбора Бијело Брдо 14. октобра одржан је Сусрет фолклорних друштва. Последњи програм одржан је 28. октобра у Вуковару. Наведеним програмима треба придодати, смотру рецитатора у Боботи и смотру литерараца у Даљу као и ликовну колонију “Боја Вуковара” који су одржани као предпрограми манифестације. Програм овогодишње манифестације реализован је уз финансијску помоћ Савета за националне мањине Републике Хрватске, Града Вуковара, Вуковарско-сремске и Осјечко-барањске жупаније и Заједничког већа општина.
На њеном свечаном затварању 28. октобра Повеље поводом 20 година успешног рада на пољу културе уручене су представницима свих 19 Просвјетиних пододбора на подручју ИСБЗС, односно пододборима Бијело Брдо, Бели Манастир, Бобота, Борово, Бршадин, Даљ, Дарда, Јагодњак, Кнежеви Виногради, Маркушица, Негославци, Осијек, Острово, Трпиња, Пачетин, Вера, Вуковар, Габош и Мирковци. Повеља је додељена и репрезентативном Ансамблу народних игара Српског културног друштва “Просвјета” из Вуковара.
Међу многобројним гостима и посетиоцима у вуковарском Хрватском дому завршном програму овогодишњих Дана културе присуствовао је и председник СКД “Просвјета” Синиша Љубојевић.


Prosvjeta.net

%d blogeri kao ovaj: