ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА ПОВОДОМ ДВА ВИЈЕКА СРПСКЕ ПРОСВЈЕТЕ У ЗАГРЕБУ

У понедјељак, 20. априла 2015. године у СКД Просвјета, у Загребу отворена је фотоизложба ауторке Љиљане Вукашиновић поводом два вијека српске просвјете при загребачкој црквеној општини.

На отварању фотоизложбе присуствовали су Митрополит загребачко-љубљански г. др Порфирије, Епископ крушевачки г. др Давид, проф. др Милорад Пуповац, мр Катарина Милковић из Градске управе за образовање, г. Чедомир Вишњић, предсједник СКД Просвјета, г. Никола Лунић, предсједник СПД Привредник, гђа Боса Продановић, отправник послова Амбасаде Србије у Загребу, више универзитетских професора, ученици и професори Гимназије и бројни заинтересовани грађани.

Изложба је отворена пјесмом хора Светоархангелског манастира у Ковиљу. Присутне је потом поздравио проф. др Милорад Пуповац, након кога је о изложби говорила сама ауторка, професорица Љиљана Вукашиновић историчарка умјетности, која је кроз двадесет и седам паноа настојала да сажме двије стотине година дјеловања просвјетних установа при Српској православној цркви у Загребу и истакла да су темељи просвјете Срба у Хрватској нераскидиво везани за Цркву.

Записи помињу да је 1814. године у Загребу основана прва српска народна школа која је дјеловала у крилу Цркве и уз повремене прекиде радила на више локација у Загребу: у Илици, Месничкој улици, Маргаретској улици, Прерадовићевој, Боговићевој. Модерна Српска православна општа гимназија Кантакузина Катарина Бранковић, ослоњена на ову традицију, основана је прије десет година, школске 2005. године, а од 2011. године настава се изводи у новом школском здању у улици Свети Дух, у Загребу.

Свечаном академијом у Хрватском народном казалишту биће обиљежена ова два значајна јубилеја просвјете при Митрополији загребачко-љубљанској.

%d blogeri kao ovaj: