ПАУЛИНА МАТИЈЕВИЋ – велика народна добротворка

Њеном иницијативом основана је Женска добротворна задруга „Српкиња“ у Загребу из које је касније произашао познати Српски девојачки интернат, чији је задатак био васпитање женског подмлатка. Управо захваљујући Паулини Матијевић, чланици Патроната „Привредникових“ добротвора, крајем 1904. године „Привредник“ проширује своју делатност и на бригу за женску децу.

Паулина Матијевић рођена Лађевић, рођена је 19. марта 1861. године у Карловцу. Била је кћерка Ђоке Лађевића, трговца из Горњег Карловца и сестра Бранка и Лазара Лађевића, трговаца из Загреба и великих народних добротвора. За Владимира Матијевића, утемељитеља Српског привредног друштва „Привредник“ удала се 1883. године и била његова вјерна животна пратиља и сарадница у бројним подухватима и прегнућима.

Такође, је једна од утемељитељица тзв. Крајцарашког друштва (друштва српских госпођа које су свакодневно скупљале ситне добротворне прилоге), из којег је настала и прва Српска школа у Загребу.

Паулинино велико срце и доброчинство, жене испред свог времена очитовало се и у томе да је сав свој иметак, 4.000 акција Српске банке у Загребу, завештала „Привреднику“ за вечито уздизање и унапређивање сиромашне српске омладине. Преминула је у Паризу 17. маја 1926. године.

У Просвјетиној Централној библиотеци – Средишњој књижници Срба у РХ, доступна у читаоници је публикација (књига) Кроз три вијека, Српско привредно друштво “Привредник”, Загреб и Хуманитарни фонд “Привредник”, Нови Сад, 2009.

Штампање ове књиге помогли су Савјет за националне мањине Републике Хрватске и Вијеће српске националне мањине Града Загреба.

Фото насловна:
Паулина Матијевић, извор: Преузето из публикације (књиге)
Кроз три вијека, Српско привредно друштво “Привредник”, Загреб и Хуманитарни фонд “Привредник”, Нови Сад, 2009.

%d blogeri kao ovaj: