Премијера филма „Теслин народ”

Џек Димић као Никола Тесла (Фото Оптимистик филм)

У Великој дворани Коларчеве задужбине вечерас у 20 часова биће одржана премијера дугометражног филма „Теслин народ” редитеља Жељка Мирковића. Овај документарац открива приче о чувеним Србима у Америци, њиховом доприносу развоју човечанства и активном учешћу у стварању историје САД. Филм представља несвакидашње путовање кроз прошлост и садашњост једног народа, од искрцавања првог Србина на америчко тло пре више од 200 година до данашњих дана. У филму се појављује више од 70 истакнутих Срба који су својим радом и достигнућима обележили Сједињене Америчке Државе. Након премијере на Коларцу, ово остварење ће имати биоскопску дистрибуцију широм Србије, а наредне године и у Америци.

Поред Николе Тесле и Михајла Пупина, у филму је реч и о троструком добитнику Пулицерове награде Волту Богданићу, Гордани Вуњак Новаковић, јединој жени члану Њујоршке академије наука, српским инжењерима који су творци Аполо програма, потом легендарним оскаровцима Карлу Малдену, Стиву Тешићу, Питеру Богдановичу и другим личностима чије је име уткано у историју. Публика ће чути причу о првом Србину у Америци Џорџу Фишеру (Ђорђу Шагићу), чије име се налази у Ливингстоновој књизи „100 знаменитих Американаца”, али и занимљивости попут оне да је Џи Ај Џо играчка направљена по узору на једног српског хероја Михајла Пејића.

Глумац Џек Димић изразио је велико задовољство што је у филму играо лик Николе Тесле: „Ово је прича о људима који су стицајем различитих околности у последња два века напуштали отаџбину и одлазили у САД. Њихова љубав према земљи из које су отишли остала је у њима и толико је јака да су је преносили и генерацијама које долазе за њима. Филм показује ту везу са отаџбином која је нераскидива и служи као пример и подстрек отаџбини да ту љубав узврати онима који је још увек воле… Тамо далеко…”

Подсетимо да је приликом посете Београду 1892. године Никола Тесла рекао: „Ако будем имао среће да остварим барем неке од својих идеја, то ће бити доброчинство за цело човечанство. Ако се те моје наде испуне, најслађа мисао биће ми та да је то дело једног Србина”.

Уредница РТС-а Ивана Маричић каже поводом овог филма: „Сигурним Теслиним кораком филм повезује животне приче и сећања наших врхунских интелектуалаца, професора, лекара, уметника и пословних људи којима је сада САД домовина. Емотивно и носталгично гради прекоокеански, мисионарски мост који повезује расуто српство, тамо и овде. Збраја нас и спаја, чувајући прошлост и најављујући нове могућности”.

Жељко Мирковић, редитељ, продуцент и професор филма и дигиталних медија у САД, завршио је Академију уметности у Београду и мастер студије у Великој Британији. За своје филмове освојио је 53 интернационалне награде, а његов филм „Други сусрет” био је званични кандидат за Оскара у категорији дугометражни документарни филм 2014. Аутор је и документараца „Обећање”, „Светислав Пешић, више од тренера”, „Лајко Феликс – у потрази за собом” , „Дуго путовање кроз историју, хисторију и повијест”, „Оженићу цело село”, „21. секунд”, „Мухарем, музика очи живота”…

„Теслин народ” рађен је у продукцији Оптимистик филма и РТС-а, на иницијативу Теслине научне фондације из Филаделфије. Филм су подржали Министарство културе и информисања РС, Амбасада САД у Београду и Савет за креативне индустрије председнице владе Ане Брнабић.

Izvor: politika.rs

%d blogeri kao ovaj: