ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ “РАТНИ ДНЕВНИК ЉУБОМИРА ШАШЛИЋА” ОД АУСТРОУГАРСКОГ ВОЈНИКА ДО СОЛУНСКОГ ДОБРОВОЉЦА

18-06-2021, Кнежеви Виногради

У простору свечане сале Ирис у склопу СРЦ Базени Кнежеви Виногради је одржана промоција књиге “Ратни дневник Љубомира Шашлића” коаутора Петра Шмрчковића и Пере Матића. Промоцију је организирала СКД Просвјета, пододбор из Кнежевих Винограда која је финанцирала издавање ове књиге уз подршку Савета за националне мањине РХ. На промоцију су уз бројне заинтересиране грађане били и унуци аутора оригиналног записа-дневника и чланови шире фамилије.

Перо Матић је укратко испричао контекст збивања пред први светски рат и ситуацију у којој су се налазили Срби и Шокци на простору Барање као дела Аустроугарске монархије. Такођер је нагласио важност овог записа и историјских чињеница забиљежених од директног учесника тог Великог Рата.

 ПМ:  – “Први део се односи на ратни дневник, оно што јесте окосница наше приче, а други део је једна прича одабраних момената из тог Великог Рата, Првог светског рата, који је поготово за српски народ био и тежак и погубан.”

Петар Шмрчковић се присетио Љубомирових прича и проналаска његовог дневника приликом сакупљања старих слика и докумената. Текст писан на лепој и читкој ћирилици је дословно преписан и подељен у логичке целине.

ПШ: – “Од када смо основали СКД Просвјету, ми се интензивно бавимо сакупљањем, архивирањем и обрађивањем нашег културног блага, етнографије, записа, слика. Сакупили смо пуно материјала и међу тим материјалима се нашао и овај дневник.”

Ратни пут је Љубомира водио из Барање у Галицију (регија између Пољске и Украјине) где је заробљен од стране Руске војске, па потом као добровољац пребачен на солунски фронт. Пут га је водио преко Северног мора, Енглеске, Француске до Бизерте (Африка) да би стига до Солуна, па потом пешке кроз битке све до Београда. Детаљно описује догађаје и људе, познате и непознате, са којима се сусретао и како су преживљавали те тешке ратне године.

Ова књига је написана и издана као допринос расветљавању историје народа Барање из времена првог светског рата. Записане су још неке чињенице и сећања сакупљена од локалног становништва, као и пописи барањских учесника из расположиве историјске грађе. Аутори су се захвалили СКД Просвјети на подршци у објављивању ове књиге. После промоције, потписивања и бесплатне поделе књига, окупљени поштоватељи писане речи су остали на заједничкој вечери уз разговоре и дружење.

%d blogeri kao ovaj: