Просвјета на 58. Сајаму књига у Београду

katalog1И ове године, већ традиционално од послијератне 1996.,  Просвјета ће се предстваити на највећем Сајму књига у овом дијелу Европе. У првој хали, заједно са домаћим издавачима (на чему се захваљујемо Одбору 58. Београдског сајма књига), изложит ћемо најновија овогодишња издања, као и најтраженије наслове из прошлих година.

Од нових издања треба истакнути књигу Чедомира Вишњића Србобран 1901-1914,  својеврстан наставак анотиране библиографије Срба у Хрватској из 2000-те. Својим обимом и избором грађе представља примаран извор за хисторију Срба у Хрватској, али и за стварање ширег политичког и културног контекста у Хрватској пред Први свјетски рат. Посебно смо поносни и на тек штампану трећу књигу изабраних студија истакнутог хисторичара Мите Костића Из историје Срба у Угарској и Аустрији 18. и 19. века, у којој изнимном научном ширином захвата у све аспекте прошлости и живота Срба под хабсбуршком круном током 18. и почетком 19. вијека. Понајбоље свједочанство о животу банијског сељака с краја 18. и почетка 20. вијека, као и литерарно свједочанство мање познате српске сеобе двадесетог вијека, са простора данашње Хрватске на Косово пружа збирка изабараних приповиједака Милана Прибичевића Горке капи. Ту су и три збирке пјесама. Реномираних српских пјесника Милоша Кордића Шума и збирка Записи о биљу даре Секулић, засигурно највеће живуће српске пјесникиње. Представљамо и младог, хваљеног писца банијских коријена Бранимира Кршића са његовом трећом збирком поезије  Разговор са Стеваном. Ту су и нови бројеви редизајнираног часписа за културу Просвјета, годишњак друштва Љетопис те награђивани часопис за дјецу Бијела пчела.

Надамо се да ће и ове године штанд Просвјете бити својеврсна мала пречанска амбасада за све који нам већ традиционално походе, али и неке нове читатеље и потенцијалне сараднике.

%d blogeri kao ovaj: