Слободан Селенић, писац, академик, професор и критичар

На данашњи дан 1933. године рођен је Слободан Селенић, у Пакрацу где је живела мајчина породица. Био је син јединац родитења Саве, професора и Вере рођене Подунавац која потиче из свештеничке породице. С родитељима се прво сели у Руму, одакле одлази у Београд где су му родитељи држали приватну гимназију. Слободан је основну и средњу школу завршио у Београду где је и студирао енглески језик и књижевност на Филозофском факултету београдског Универзитета.

Постдипломске студије похађао је током 1950. године у Великој Британији. Бавио се у младости новинарством, па од 1955. године књижевношћу. Са само 28 година преузео је посао уметничког директора у подузећу “Авала филм”. Писао је есеје и књижевне критике, бавио се превођењем с енглеског језика. Као доцент ступиo је 1965. године на Академију за позориште, филм, радио и телевизију.

Дописни је члан САНУ у Београду од 25. априла 1991. године. Селенић је писао драме и позоришну критику коју је редовно објављивао у периоду од 1956. до 1978. године. За роман првенац Мемоари Пере богаља доби је 1969. године Октобарску награду града Београда. Добитник је и НИН-ове награде 1980. године за роман Пријатељи. Његове књиге су биле неколико година најчитаније штиво.

По његовом истоименом роману и сценарију 1995. године је снимљен филм Убиство с предумишљајем. Наредне 1996. године снимљен је и филм Очеви и оци. За роман Тимон мортис добио је 1989. године награду Меша Селимовић. Академик Слободан Селенић умро је у 62. години живота у јесен 1995. године у Београду.

%d blogeri kao ovaj: