ЊЕГОВО ПРЕОСВЕШТЕНСТВО ЕПИСКОП АУСТРИЈСКО-ШВАЈЦАРСКИ Г. АНДРЕЈ ОДРЖАО ПРЕДАВАЊЕ У ЗАГРЕБУ

У четвртак, 26. марта 2015, одржано је још једно предавање у циклусу предавања која се одржавају током св. Четрдесетнице у просторијама СКД Просвјета у Загребу.

Предавач је био Његово Преосвештенство Г. Андреј, Епископ аустријско-швајцарски, који је говорио на тему Света Гора Атонска. Пред бројним аудиторијем Епископ Андреј је говорио о настанку, историјату и устројству Свете Горе као и о богослужбеном животу светогорских монаха.

Епископ Андреј је посебно нагласио да је Света Гора мјесто на коме су сабрана различита монашка предања и различити видови монашког живота. Као један од аутентичних примера монашког живота и подвига на Светој Гори предавачу је послужио лик св. Саве, првог Архиепископа српског. Епископ Андреј је подвукао да је св. Сава пренијео традицију светогорског монаштва у новоосновану српску архиепископију којој је он био на челу.

Да би живот и функционисање монашких заједница на Светој Гори био разумљив и тиме ближи савременом човјеку у свијету Епископ Андреј је, током свог предавања, показивао фотографије Свете Горе, њених манастира, скитова, храмова и монаха.

На крају веома занимљивог предавања услиједила су питања као и дискусија уз свједочења личних искустава оних који су имали прилику да посјете Свету Гору.

Након предавања присутнима се обратио Митрополит загребачко-љубљански Г. др Порфирије захваливши се Преосвећеном Епископу Г. Андреју и најавивши следеће предавање које ће се одржати у четвртак, 2. априла, а на ком ће говорити академик проф. др Владета Јеротић на темуЧовјек у времену кризе.

Izvor:mitropolija-zagrebacka.org

 

%d blogeri kao ovaj: