100. ГОДИШЊИЦА РОЂЕЊА ЗНАМЕНИТЕ ХЕЛЕН ДЕЛИЋ БЕНТЛИ

Хелен Делић Бентли рођена је пре тачно сто година на данашњи дан у месту Рут у америчкој савезној држави Невада. Била је новинарка и  америчка политичарка српског порекла. Као чланица Републиканске странке, била је чланица Представничког дома Сједињених Америчких Држава од 1985. до 1995. године. Знаменита Српкиња која је у Америци направила каријеру достојну да велика лука у Балтимору понесе њено име и да је сврстају међу десет најзнаменитијих жена Мериленда. 

Као чланица америчког Конгреса, Хелен се залагала у овој институцији за поштовање Срба, борила се да се сачувају српски храмови у Америци и изграде нови. Лично је даровала изградњу храма Светог Саве у Њујорку. Залагала се за право и правду косметских Срба и развој демократије, не само у Америци, већ свуда у свету. У српским савезима, преко океана, била је приврженa чланица у српској заједници исељеника. Поштована и уважавана.

Хелен Делић је рођена 1923. године у породици српских емиграната између два светска рата. Корени су јој по оцу, из Ведашице на Кордуну, а по мајци у Пакрацу, у Западној Славонији. Са Кордуна су се њени преци, у потрази за послом, и упутили у Америку, пре Великог рата у таласу бројних исељеничких породица из српских крајева. Њени родитељи, Милица и Милан Иванишевић, дали су јој име Јелена и мајчино презиме Делић, јер су то презиме Американци лакше изговарали, него Иванишевић. Хелен Делић Бентли своје корене никада није заборавила, истицала је у свакој прилици да је пореклом Српкиња. 

Отац Милан је био рудар и преминуо је од силикозе, када је Хелен имала свега осам година. Због тога је морала да се већ тада запосли у једној продавници, а у кући су примили подстанаре. Хелен је тако већ у средњој школи почела да ради за локални недељник који је издавао Чарлс Расел, републиканац и гувернер Неваде. Добила је стипендију за студије новинарства на Универзитету у Мисурију, где је дипломирала 1944. године као одличан студент. Завршила је, заправо два факултета, политичке науке и филолошки.

Као новинарка Хелен је радила у локалним новинама у Форт Вејну у Индијани и Луистону у Ајдаху, као и за све водеће листове Источне обале. Веома брзо је увидела да посао локалног новинара, нарочито женама, не нуди развијену каријеру. Од 1945. године је почела да ради као извештач новина у Балтимору и почела да се бави питањима положаја радника и синдиката, као и темама из поморства. Од 1950. године је водила локални телевизијски програм. Извештавала је о проблемима снабдевања америчких трупа у луци Сајгон за време Вијетнамског рата. Њени извештаји су тада стигли и до председника Линдона Ђонсона, који је одмах предузео мере да се проблеми реше.

У политици је, како је говорила, увек била присутна. Одбила је место чланице Савезне поморске комисије у Вашингтону 1969. године, тражећи да буде њена председница. И успела је, изабрана је за председницу комисије и ту је остала до 1975. године. Тако је постала жена највишег ранга у администрацији председника Ричарда Никсона. Када се удала за Вилијама Бентлија, преселила се у Мериленд и од Републиканске странке 1972. године проглашена за жену године, због доприноса у области морнарице и хуманитарних акција.

Хелен Делић Бентли је након две неуспешне кандидатуре, 1984. године победила демократског противкандидата у другом конгресном округу Мериленда и постала чланица Представничког дома Сједињених Америчких Држава. У Конгресу је била од 3. јануара 1985. до 3. јануара 1995. године.

За време распада Југославије, активно се залагала за подршку српском народу и противила се мешању САД. Наговарала је књижевника  Добрицу Ћосића да пристане на избор за првог председника Савезне Републике Југославије 1992. године, у покушају да се ослаби утицај Слободана Милошевића. Такође, је њена заслуга што је у Вашингтон била допутовала и прва делегација Српске православне цркве, коју је предводио епископ рашко-призренски Павле, касније српски патријарх. У делегацији је био и Добрица Ћосић, а Хелен се тада изборила да он, као југословенски председник, говори у Конгресу САД, 1992. године.

Напустила је политику 2003. године, када јој је преминуо супруг, нису имали деце. Но, није престајала да ради и као консултант луке Балтимор. Дапаче, Хелен је била водећи експерт за поморску, трговинску флоту. Лука у Балтимору тако од 2006. године носи име по Хелен Делић Бентли (Хелен Делицх Бентлеy Порт оф Балтиморе). А Србија ју је поводом Дана државности одликовала 2016. године. Хелен је 2004. године примљена у Међународну поморску кућу славних.  

У завичај родитеља Хелен је долазила неколико пута, али и у Београд. У тим доласцима увек је посећивала Добрицу Ћосића, били су пријатељи и сагласници по свим питањима од интереса за српску нацију. Хелен је зато тешко поднела вест о његовој смрти, 2014. године. У небеским разговорима придружиће му се две године касније, у 93. години живота. Преминула је 6. августа 2016. године у Тимониуму, држава Мериленд (САД).

Извор: Татјана Лош, Милена Марковић: Оне су промениле Србију: Изузетне Српкиње, Београд: Новости, 2018. 

Фото насловна:
Хелен Делић Бентли
Извор: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:HDBentley.jpg This United States Congress image is in the public domain.

%d blogeri kao ovaj: