14. Zagreb Film Festival od 12. – 20. novembra 2016.

preuzmi

Zagreb Film Festival ove će se godine po drugi put umjesto u listopadu održati u studenom, točnije od 12. do 20. studenog na uobičajenim gradskim lokacijama (kina Europa i Tuškanac, MSU i dr). Festival će i ove godine trajati devet dana i čak dva vikenda (od subote do nedjelje), što nam donosi još veći broj projekcija, ali i filmova i programa.

Zagreb Film Festival je od samog početka programski usmjeren k predstavljanju i promociji debitantskih filmova i novih autora. U glavnom, natjecateljskom festivalskom programu dosad su se natjecali nekadašnji debitanti, a danas veliki redatelji poput Stevea McQueena, Cristija Puiua, Radua Judea, Xaviera Dolana, Andreja Zvjaginceva, Taike Waititija, Jeffa Nicholsa i drugih, dok nacionalni natjecateljski program Kockice iz godine u godinu okuplja i publici predstavlja niz novih imena na domaćoj filmskoj sceni.

Osim na domaće autore, čije putanje ZFF sustavno prati, posljednjih godina poseban naglasak stavljen je i na domaće filmske koprodukcije s drugim europskim i svjetskim državama. Njihovo sudjelovanje u programima ZFF-a bit će na 14. izdanju posebno naglašeno zasebnim predstavljanjem uoči početka Festivala, a zasad vrijedi spomenuti da u natjecateljskom dijelu programa sudjeluje i uspješan zajednički filmski pothvat Gruzije, Rusije, Španjolske i Hrvatske, te aktualni gruzijski kandidat za Oscara, ’Kuća drugih’ (‘House of Others’) gruzijske redateljice Russudan Glurjidze.

Publika, osim što će steći uvid u najatraktivnije i najzanimljivije igrane filmove dugog i kratkog metra iz čitavoga svijeta, na 14. ZFF-u moći će se i dobro nasmijati uz program Komedije istoka Europe, koji uključuje najbolje predstavnike ovog žanra po izboru povjesničara filma Daniela Rafaelića, te program tzv. mockumentaraca koji nastaje u suradnji s filmskom kritičarkom Dianom Nenadić.


Izvor: Zff.hr

%d blogeri kao ovaj: