150. GODIŠNJICA OSNUTKA SRPSKE ČITAONICE U OSIJEKU

U prostoru Srpske pravoslavne crkvene opštine u Osijeku, sinoć je proslavljena 150. godišnjica osnutka Srpske čitaonice.

Događaj je organizirao naš osječki pododbor, uz pomoć Srpske pravoslavne crkvene opštine Osijek, Vijeća srpske nacionalne manjine grada Osijeka, Gradske organizacije SDSS-a Osijek, te Čuvara srpskog identiteta iz Vukovara.

Na početku programa mnogobrojnim gostima, među kojima je bila i konzulica Republike Srbije u Vukovaru, Ljudmila Ostojić, obratio se episkop osječkopoljski i baranjski Heruvim, istaknuvši značaj Srpske čitaonice za naš narod i crkvu.

Predsjednik našeg pododbora Zdenko Čikara, istaknuo je da su članovi Srpske čitaonice bili ne samo Srbi, nego i Hrvati, te pripadnici drugih nacionalnosti u Osijeku i da vjeruje da će se, realizacijom projekta Srpskog kulturnog centra u Osijeku, i na kulturnim događanjima, kao i u Čitaonici, okupljati pripadnici svih nacionalnosti.

Zamjenica gradonačelnika Osijeka, Žana Gamoš, obratila se prisutnima i čestitala ovaj značajni jubilej.

Kamerni hor SPD-a „Javor“ iz Vukovara otpjevao je pjesmu M. Leontiviča „Ščedrik“, te kompoziciju J. Gavrilovića“ Oro se vije“.

Predsjednik VSNM grada Osijeka dr. Milorad Mišković, koji zbog bolesti nije mogao prisustvovati, prisutnima se obratio kratkim pismom, koje je pročitala njegova zamjenica Danijela Jovčić.

Nakon toga je pročitala i njegov skraćeni tekst iz prigodne brošure „Srpska čitaonica u Osijeku 1868.-2018.“ čiji je izdavač SKD “Prosvjeta“ Zagreb, Pododbor Osijek.
Istaknula je prilike u kojima je došlo do osnivanja Srpske čitaonice u Osijeku.

Čitaonica je svečano otvorena na dan Svetog Dimitrija, 8. novembra 1868. godine, a njen osnivač i prvi predsjednik bio osječki paroh Lazar Bojić. Ustaše 1941. godine, zabranjuju rad čitaonice poslije 73 godine postojanja.

U drugome dijelu programa Kamerni hor SPD “Javor“, otpjevao je dvije kompozicije Marka Tajčevića, koji je 1900. godine rođen u Osijeku.
Prva je bila “Ajde Jano“, a druga splet triju starosrbijanskih pjesama „ Sadila Timka bosilok“, „Magdo“ i „Borjano Borjanke“.

Učenica 2. razreda osječke gimnazije Nevena Jovčić odrecitirala je pjesmu našeg uvaženog pjesnika Đorđa Nešića “Kir Arsenije”.

Na kraju programa voditelj Velibor Zirojević rekao je:

„Poslije 150 godina ponovo se u Osijeku pojavio sveštenik, novi paroh i naš današnji domaćin, otac Aleksandar Đuranović, koji obnavlja pravoslavnu vjeronauku, organizira poklonička putovanja po svetinjama, podiže duhovni život u Osijeku na jedan novi nivo i uz duhovni, crkveni dio, pokazuje interes i za svjetovne dimenzije života srpske zajednice.
Kako već desetljeće i pol kako postoji ideja o Kulturnom centru Srba u Osijeku u našim smo kontaktima otvorili pitanja prostora, lokacije, zemljišta. I već nakon nekoliko mjeseci dogovoren je sastanak sa njegovim preosveštenstvom, vladikom Heruvimom, koji je pokazao puno razumijevanja i dao punu podršku ideji Centra koji bi objedinio sve srpske institucije u Gradu. Ujedno je na tom sastanku potvrđena suglasnost da se prostor koji je vraćen SPC-i u neposrednoj blizini ovog prostora ustupi za izgradnju spomenutog Centra. Tako se nakon 150 godina zatvara jedan historijski krug u kome SPC ponovo preuzima, u novim okolnostima, ulogu zaštitnice srpskog nacionalnog i vjerskog identiteta, a uz ovakve projekte i drugih srpskih institucija”. Govor je završio izrazivši želju da i naše svjetovne institucije pokažu interes poput SPC-a u očuvanju srpskog identiteta.

Poslije svečanoga dijela,uslijedilo je druženje uz posluženje koje su pripremili organizatori.

%d blogeri kao ovaj: