21. 10. Vladan Desnica: “Poezija glazbe, glazba poezije” u Zagrebu

Povodom Desničinih susreta 2019., srdačno Vas pozivamo na zagrebačku praizvedbu glazbenih skladbi Vladana Desnice te recital  njegove poezije „Poezija glazbe, glazba poezije”  s početkom u 19.30 sati u koncertnoj dvorani Blagoje Bersa Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu, Trg Republike Hrvatske 12, u ponedjeljak, 21. 10. 2019.

U glazbenom dijelu programa bit će, po prvi put, izvedene sve kompozicije Vladan Desnice do sada otkrivene u njegovoj ostavštini. Kompozicije je obradio Igor Šuljić, a u njihovoj izvedbi moći ćete uživati zahvaljujući glazbenicima: Vlasta Gyura (klavir), Lara Rimac (violina), Josipa Bilić (sopran) te Maja Sremec (sopran).

Recital se sastoji od izbora iz poezije Vladana Desnice koju je odabrao prof.dr.sc. Dušan Marinković, a koju će predstaviti glumci: Dubravka Carić Crnojević, Joško Ševo i Eugen Stjepan Višić.

Premda je kritika redovito naglašavala muzikalnost i poetičnost kao jednu od izuzetnih vrijednosti proze Vladana Desnice, direktnija veza nije još bila uspostavljena.

Čak i članovima obitelji Vladana Desnice je tek odskora poznato da je pisac cijelog života skladao. Doznalo se to uvidom u njegovu ostavštinu koju su književni znalci na čelu s profesorom Dušanom Marinkovićem nedavno temeljito pročešljali ne ostavljajući neprevrnutim niti jedan kamičak. Otkrio nam se tako čovjek s tihom i pritajenom strašću, umjetnik koji je posve sam za svojim klavirom bez ičije pomoći ovladao skladateljskim umijećem. Iako je od pronađenog popisa vlastitih skladbi sačuvano manje od polovice, to je dostatno da predstavimo ovaj cjeloživotni pothvat poput napete, a istovremeno kontemplativne ispovijesti napisane perom vrhunskog pripovjedača.

dr. sc. Tatjana Škarić-Jurić

u ime obitelji Desnica i udruge „Kula Jankovića“

Više detalja možete pronaći na web stranicama:

http://ckhis.ffzg.unizg.hr/hr/novosti/nastavljaju-se-desni%c4%8dini-susreti-2019,34.html

https://www.kulajankovica.hr/poezija-glazbe-i-glazba-poezije/

Nadamo se da će ekskluzivnost ovog programa biti razlogom za Vaš dolazak!


Glazbeni program:

Vladan Desnica:
A se stesso (Leopardi) za glas i klavir
Josipa Bilić, sopran
Vlasta Gyura, klavir
Noćište (Desnica) za violinu i klavir
Lara Rimac, violina
Vlasta Gyura, klavir
Ej, pusto more (Kostić) za glas i klavir
Josipa Bilić, sopran
Vlasta Gyura, klavir
Večernji napjev (Desnica, prema narodnoj) za dva ženska glasa i klavir
Josipa Bilić, sopran
Maja Sremec, sopran
Vlasta Gyura, klavir
Uspavanka (“Zlatna ribica”) za klavir solo
Vlasta Gyura, klavir
Allegro capriccioso za violinu i klavir
Lara Rimac, violina
Vlasta Gyura, klavir
Ivo Lhotka-Kalinski: Bubica (Desnica) za glas i klavir
Maja Sremec, sopran
Vlasta Gyura, klavir

%d blogeri kao ovaj: