4. Сабор културног и народног стваралаштва Срба Славоније, Барање и Западног Срема

У организацији удружења Чувари српског идентитета 20. септембра одржан је 4. Сабор културног и народног стваралаштва Срба Славоније, Барање и Западног Срема. Позиву организатора за учешће на Сабору су се одазвале и чланице СКД “Просвјета” пододбор из Кнежевих Винограда, које су за ову прилику свој штанд уредиле на тему “пударина”.

Под термином “пударина” се назива догађај који је већ скоро заборављен. Наиме, пред сам крај зрења винограда, дјевојке одлазе у виноград и чувају виноград од нежељеих посетилаца и крадљиваца. Обично су се сакупљале у једном од винограда и са собом носиле погаче које су се јеле заједно са слатким грожђем. То окупљање девојака су будно пратили младићи који су обилазили девојке и заједно проводили време у игри и песми. Рађале су се симпатије и љубави које  су у немалом броју, завршавале веридбама и венчањима.

На штанду пододбора из Кнежевих Винограда је било изложено и неколико слика и новинских записа о тим догађајима из прошлог века. Штанд је био добро посећен, поготово од чланова КУД-ова који су наступали у фолклорном делу овог Сабора тако да су “експонати” у виду колача, сухомеснатих нарезака, сланих погачица, вина и ракије и, наравно грожђа у потпуности конзумирани. Поред тога, били су изложени и предмети повезани са “пударином” и виноградарством, попут везених пешкира, котлића, есцајга, пипа итд.

Поред штанда СКД “Просвјета” из Кнежевих Винограда, представиле су се и организације из Белог Манастира, Болмана, Поповца и Јагодњака.

%d blogeri kao ovaj: