5. izložba slika posvećena akademskom slikaru Stanoju Jovanoviću iz Petrinje

U organizaciji Srpskog kulturnog društva „Prosvjete” Pododbora Petrinja, a pod pokroviteljstvom Grada Petrinje, u petak, 1. jula 2016. godine, u večernjim satima, otvorena je 5. izložba slika posvećena akademskom slikaru Stanoju Jovanoviću iz Petrinje.

Izložba slika otvorena je u Galeriji „Krsto Hegedušić” u Petrinji, gdje je o slikaru Stanoju Jovanoviću i njegovom stvaralaštvu govorio akademik Tonko Maroević, hrvatski pjesnik, esejist i prevoditelj, istraživač hrvatske umjetnosti, likovni i književni kritičar, te autor niza monografija o hrvatskim slikarima.

„Djelo Stanoja Jovanovića 30-ih, 40-ih, ali i 50-ih godina ima značajno mjesto u zagrebačkoj kronici, posebno poglavlje u hrvatskoj umjetnosti i zauzima važno mjesto u djelovanju Srba unutar Hrvatske. Velika je nepravda da njegova djela do sada nisu predstavljena na retrospektivan način u Hrvatskoj, ali i cijelom južnoslavenskom prostoru jer zaslužuje puno veći odjek. Našoj umjetnosti je dao jedan svoj pečat, poseban i specifičan.”, zaključio je Maroević i zahvalio Borisu Vrgi koji je zaslužan za izložbu, jer mu je omogućio da se susretne s opusom bez kojeg bi iskustvo hrvatske umjetnosti u Zagrebu sredinom 30-ih godina bilo sasvim sigurno nepotpuno i skromnije. „Nadam se da će Vrga nastaviti i da ćemo doći do cjeline i prezentacije u većim sredinama. Ne podcjenjujem Petrinju, već da dobije odjek koji apsolutno zaslužuje.”, istaknuo je Maroević.

„Može se konstatirati kako Jovanovićev slikarski iskaz nije morfološki jedinstven, te nam se stoga njegov opus nameće kao slojeviti amalgam modernističke izražajnosti. Budući da je boju često nanosio špahtlom, njegov je potez dosta širok, pa izgleda kao da je slikao u plohama. Razlaganje motiva na prozračne plohe i sedefaste fasete, pridaje stvaralačku posebnost Jovanovićevom izričaju pa je s pravom autoritativni Grgo Gamulin, uz njegovu osebujnu ikonološku poetiku, istaknuo njegovo „facetiranje sivosrebrnastim plohama što se prelamaju” kao poseban postupak radi kojega ga treba izdvojiti kao određenu slikarsku činjenicu našeg četvrtog desetljeća”, stoji u kataloškom tekstu čiji je autor Boris Vrga, dok je za fotografije u katalogu zaslužan njegov sin Boris Vrga ml.

Izdavač kataloga je SKD “Prosvjeta” Pododbor Petrinja, za izdavača Mara Vilus, dizajn, grafičku i računalnu pripremu za katalog odradila je Dušana Vilus, a likovni postav izložbe uradila je Alma Trauber, voditeljica Galerije “Krsto Hegedušić” u Petrinji.

Prigodnim riječima, otvarajući izložbu, u ime Grada Petrinje prisutnima se obratio gradonačelnik Grada Petrinje, pokrovitelja manifestacije, Darinko Dumbović. „Ovime još jednom pokazujemo da smo grad baštine i da poštujemo različitost. Nadam se da ćemo i u budućnosti gajiti tu baštinu i zajedno čuvati sve vrijednosti jer time pokazujemo da je Petrinja kulturan i civiliziran grad.”, poručio je Dumbović i zahvalio svima koji su sudjelovali u ostvarenju izložbe i prisustvovali njezinu otvorenju.

Izložba će biti otvorena do 28. srpnja 2016. godine. „To se uklopilo u manifestaciju „Ljeto u Petrinji” i tako obogaćujemo kulturu našeg grada. Da nema slikara koji svoje srce i duše ostavljaju na platnima ne bi se dogodila umjetnost.”, zaključila je Mara Vilus.

Izložba je financirana sredstvima Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske i Grada Petrinje i uvrštena u program Javnih potreba u kulturi za 2016. godinu Savjeta za nacionalne manijne RH i Grada Petrinje.

Izvor:  portal53.hr i Mara Vilus

%d blogeri kao ovaj: