51. Europski dani glazbe

euroglazbaNa 51. Europskim danima glazbe u njemačkom Böselu (u saveznoj pokrajini Donja Saska) koji ove godine traju od 5. do 8. rujna, Hrvatsku će predstavljati Tamburaško društvo ‘Dora Pejačević’ i zbor ‘Ad Libitum’ Osnovne glazbene škole ‘Kontesa Dora’ iz Našica.

Ovogodišnji festival naslovljen je ‘Dobro došla Hrvatska’ u čast ulaska Hrvatske u Europsku uniju, a otvorit će ga 5. rujna u hotelu Sommer u Böselu zamjenik ministrice kulture RH, Berislav Šipuš.

Tamburaško društvo “Dora Pejačević” i mješoviti pjevački zbor “Ad Libitum” djeluju u sklopu Osnovne glazbene škole “Kontesa Dora” osnovane 1985. godine povodom 100. obljetnice rođenja hrvatske skladateljice Dore Pejačević čiji je obiteljski dvorac danas mjesto učenja mladih našičkih glazbenika. Orkestar “Dora Pejačević” dosad je osvojio više od 35 priznanja u Hrvatskoj, sudjelovao je na međunarodnim smotrama te je surađivao s uglednim glazbenicima poput Zagrebačkih solista.

Europski dani glazbe u Böselu mjesto su susreta raznih kultura iz cijelog svijeta putem medija glazbe. Tijekom proteklih pedeset godina na festivalu je sudjelovalo više od 100.000 glazbenika koji se bave jazzom, rockom, klasičnom ili tradicionalnom glazbom. Na ovogodišnjem festivalu gostovat će 28 glazbenih skupina iz Bugarske, Češke, Hrvatske Nizozemske, Njemačke i Poljske.

Predstavljanjem na Europskim danima glazbe nastavlja se programa festivala Kroatien Kreativ 2013 čiji je cilj približavanje hrvatske kulture njemačkoj publici. Pokrovitelji programa su ministrica kulture RH Andrea Zlatar Violić, njemački savezni ministar kulture Bernd Neumann i veleposlanik RH u Berlinu Miro Kovač. Kuratorica programa festivala je Alida Bremer.

%d blogeri kao ovaj: