65 Kraljičinih godina na Britanskom prijestolju – safirni jubilej

Britanska kraljica Elizabeta II slavi safirni jubilej, odnosno 65. godišnjicu stupanja na prijestolje. Unatoč tome, kraljica  nije željela nikakvu proslavu – dan će provesti u svojem domu u Sandringhamu jer se ujedno radi i o godišnjici smrti njezinog oca.

Iz Buckinghamske palače su safirni jubilej obilježili objavljivanjem kraljičinog portreta iz 2014. godine na kojem, prigodno, pozira u setu safirnog nakita. Radi se o ogrlici i naušnicama koje je na dan vjenčanja 1947. godine primila od svojeg oca, kralja Georgea VI. Fotografiju je snimio fotograf David Bailey, a bila je dio GREAT kampanje za promociju Velike Britanije diljem svijeta.

Također je važno istaći da osim počasnog topničkog plotuna u Londonu nije organizirano nikakvo slavlje povodom 65 godina vladavine kraljice Elizabete II.

Kraljica je u rujnu 2015. godine postala najduži britanski monarh na vlasti, oborivši rekord koji je do tada držala kraljica Viktorija, ali je tom prilikom priznala da to nije nešto čemu je težila.

Iza nje su već tri velika jubileja: srebrni (1997.), zlatni (2002.) te dijamantni (2012.), a mnogi se nadaju da će nakon safirnog dočekati i onaj platinasti 2022. godine.


Izvor: Gloria.hr

%d blogeri kao ovaj: