78 година од оснивања СКД „Просвјета“

Просвјету нијесу основали богати трговци. Тих данас међу Србима нема… него су Друштво утемељили људи који немају ништа осим добре воље и љубави према народу из кога су потекли.

Др Дане Медаковић

Оснивачка скупштина у Глини 1944.

На данашњи дан, 18. новембра 1944. године у глинском хотелу „Касина“ основано је Српско културно друштво „Просвјета“. 

За првог председника те давне 1944. године је изабран др Дане Медаковић, професор из Загреба, а за потпредседнике су изабрани генерал-мајор Петар Драпшин и адвокат др Бошко Десница. Српско културно друштво „Просвјета“ су водили и иза њега тада стали овдашњи Срби који су се кроз рат пробили до партијског и државног врха тадашње федералне Хрватске. То су људи чија имена и данас, свесни великог дуга којег су они интелектуално и морално платили свом времену, имамо право да с поносом спомињемо и истичемо: Станко Ћаница Опачић, Душко Бркић, Раде Жигић, Раде Прибићевић, Богољуб Рапајић и други. Вредно спомена је и све што су они покушали и покренули, од листа и певачког друштва, издавачког предузећа, музеја Срба, штампарије, библиотеке и архиве, до чувања и обнове имовине у којој и данас живимо и радимо, кап и оснивања бројних пододбора по терену. 

Рад СКД „Просвјета“ у једном периоду био је политички изједначен с радом „Матице хрватске“, па је најпре заустављен, а потом и забрањен. Покушају обнове рада Друштва из 1990. пресудила је идућа, ратна година, која је политички поделила народ, а део водећих људи, међу њима и Станка Кораћа, не његовом вољом, одвела у Београд. У фебруарау 1993. године формиран је нови Главни одбор, радећи у тешкој атмосфери кренули су први пододбори, часопис и календар, као најава будуће издавачке делатности. Након обнове рада Друштва 1993. године за председника СКД „Просвјета“ изабран је Велимир Секулић, а за генералног секретара Душан Радаковић. Тадашњи главни одбор чинили су Синиша Татловић, Драго Кекановић, Лазо Мамула, Миодраг Милошевић, Бранислав Ћелап, Наташа Десница, Бранка Фулановић, Веселин Голубовић, Драган Хинић, Светозар Ливада, Милорад Новаковић, Миленко Поповић, Милорад Пуповац и Чедомир Вишњић. СКД „Просвјета“ добија најснажније појачање мирном реинтеграцијом Барање, источне Славоније и Срема, када су се прикључили људи и део културних установа Срба с истока Републике Хрватске. Од тог периода долази до формирања и оснивања све већег броја пододбора,  а Српско културно друштво „Просвјета“ се шири и активира своје чланове на територији целе Републике Хрватске.

Данас, 78 година од покретања и оснивања СКД „Просвјета“ бројимо укупно 52 пододбора који у својим срединама вредно раде и негују културни аматеризам те све ове године истрајно раде на очувању културног и националног идентитета. Жеља нам је да наставимо са ширењем и оснивањем још већег броја пододбора докле год постоји потреба у свим крајевима Републике Хрватске. 

На последњој одржаној изборној скупштини СКД „Просвјета“ 24. октобра 2020. године за председника Друштва изабран је др Миле Радовић, а за потпредседнике Душко Љуштина, проф. др Синиша Таталовић и Радмила Латас. 

%d blogeri kao ovaj: