Američki pjesnik Jack Hirscman zna što je Internacionala

amer-pis

Zagrebački Subversive festival već godinama u proljetni Zagreb ne dovodi samo filmaše nego i pisce.

Tako su u suradnji s hrvatskim centrom PEN-a Zagreb ovog vikenda pohodila tri važna pisca.Među njima posebno mjesto zaslužuje američka pjesnička zvijezda Jack Hirschman, čovjek koji u čitanje svoje angažirane antiratne poeziju zna i ubaciti i autentičnu glazbenu interpretaciju Internacionale. Riječ je o živopisnom i neformalnom autoru pedesetak zbirki pjesama koji ima buntovnički status u SAD-u, ali ne zaboravlja na radničku klasu na koju su u Europi mnogi zaboravili.

Gost Subversive festivala bio je i austrijski pisac Josef Haslinger, u nas najpoznatiji po uspješnom romanu “Bal u operi” (objavila ga je na hrvatskome i zaprešićka Fraktura). Zanimljivo je da je taj Austrijanac odnedavno i predsjednik njemačkog PEN-a, a predavač je književne estetike na Njemačkom institutu za književnost u Leipzigu. Inicijator je peticija u kojima intelektualci i pisci protestiraju protiv posvemašnjeg nadgledanja ljudi te se pitaju što se događa s demokracijom u digitalno doba totalne kontrole ljudskih kontakata i razmišljanja.

Treći gost PEN-a bio je Marco Fazzini, talijanski pjesnik i prevoditelj, ali i promicatelj poezije.Na festivalu su na svoje došli i pisci okupljeni oko Hrvatskog društva pisaca. Oni su u kinu Europa predstavili časopise HDP-a Poezija i Relations. Časopis Relations pozabavio se novom hrvatskom kratkom pričom, dok je Poezija na engleskom jeziku objavila prošireno i dopunjeno izdane antologije suvremene hrvatske poezije u izboru Ervina Jahića. Na predstavljanju su sudjelovali Ivan Herceg, Zoran Ferić i Roman Simić Bodrožić.

Izvor: Vecernji.hr

 

%d blogeri kao ovaj: