Anatomija dizajna u Budimpešti

unnamed-1

U Budimpešti je 23. septembra, otvorena Nedjelja dizajna gdje se među mnogobrojnim učesnicima našlo i ime Srpskog kulturnog centra. I unatoč velikoj konkurenciji, za učešće na ovoj manifestaciji, Srpski kulturni centar je po odluci žirija prošao na konkursu i bio učesnik ovog značajnog državnog projekta sa doktorskim radom “Slovo o slovu” profesorice Jelene Drobac iz Beograda.

Anatomija dizajna ovogodišnji je slogan budimpeštanske Nedelje dizajna koja predstavlja analizu tjela i predmeta, prostora koji ga obuhvaćaju, od dizajna namještaja, preko mode, keramike i drugih upotrebnih predmeta i njihovog psihološkog uticaja na čovjeka, saznajemo od Diane K. Đurić iz Srpskog kulturnog centra u Budimpešti.

Oko 120 programa ovogodišnje manifestacije jeste inspiracija i mogućnost da se predstave dizajneri, a u fokusu su dizajnerske vrijednosti višegradskih zemalja odnosno Mađarske, Češke, Slovačke, Rumunije i Srbije.

Jelena Drobac je primjerice putem svoje izložbe prikazala odnos slova sa arhitekturom, slikarstvom , modom gdje ustvari svako slovo ima svoj karakter. Projekt je, zapravo urađen kao multumedijalni crno bijeli sajt sa crvenim akcentima što je, zapravo s jedne strane neobično jer internet je prepun boja.


Izvor: RTS

%d blogeri kao ovaj: