Aprilski slom 1941.godine

U petak 31.3.2023. g, u prostorijama pododbora Prosvjete u Osijeku, održano je predavanje „Aprilski slom 1941. godine“,

Predavač, prof. istorije Zoran Jakšić približio nam je ,putem prezentacije, na zanimljiv i pristupačan način, historijski period od stvaranja Kraljevine SHS, 1918., do njenog sloma u aprilu 1941. godine.

Ujedinjenjem Kraljevine Srbije i Crne Gore sa Hrvatskom, BIH i  Slovenijom, nastaje Kraljevina SHS, koja kasnije mijenja ime u Kraljevinu Jugoslaviju. Težnjom za ujedinjenjem svih južnih Slavena u jednu državu, stvorena je država koja nije bila gospodarski razvijena , a bila je  politički i nacionalno razjedinjena. Teritorijalno je podijeljena na devet banovina.

Jačanje fašizma nepovoljno utječe na stabilnost države. Usprkos nastojanjima da ostane neutralna u nadolazećem Drugom svjetskom ratu, nakon pristupanja Trojnom paktu (Njemačkoj, Italiji i Japanu), izbijaju demonstracije te dolazi do vojnog puča. Svrgnuto je namjesništvo kneza Pavla, a kralj Petar II proglašen je punoljetnim i predana mu je kraljevska vlast. Na čelo vlade dolazi general Dušan Simović. Hitler odgađa napad na Sovjetski savez te ubrzo napada Jugoslaviju. Napad započinje 6. aprila 1941. godine, masovnim bombardovanjem  Beograda i vojnih aerodroma te  brzim prodorom 30 divizija, preko svih granica, osim Grčke. Vojno inferiorna i razjedinjena vojska Kraljevine Jugoslavije, sa brojnim  unutarnjim neprijateljima ,  17. aprila potpisuje bezuvjetnu kapitulaciju, a kralj i vlada bježe iz zemlje.

Programu je prisustvovalo 30-ak članova i gostiju.

 

Predsjednik pododbora: Zdenko Čikara

%d blogeri kao ovaj: