Banjalučka balerina Teodora Radivojević: Klasični balet je osnova za sve

Teodora Radivojević (18), banjalučka balerina plesom se počela baviti prije četrnaest godina kada su je u četvrtoj godini roditelji upisali na ples, a iako je to bila više njihova želja nego njena, Teodora je zavoljela ples. Trenutno se priprema za nastup na Svjetskom prvenstvu koje se održava u novembru u Riesi, u Njemačkoj gdje će se takmičiti u kategoriji showdance.

Na jednom od treninga Teodora je za agencije ispričala kako je s takmičenjima počela prije deset godina, a iza sebe ima mnogobrojna svjetska, europska i državna prvenstva, pri čemu je na prvenstvima Bosne i Hercegovine više putaosvajala prva mjesta u kategorijama moderni i jazz balet, te showdance i solo i u nastupima s grupama, prenosi banjaluka.com.

Baveći se plesom od malih nogu maštala o upisu na plesnu akademiju, ali je mislila da je to nemoguće jer je većini akademija preduvijet za upis da polaznici imaju završenu osnovnu baletsku školu.

“Prije tri godine sam saznala da se kod nas otvara škola i znala sam da je to ono što želim i zato sam upisala i evo ove godine sam maturant ako Bog da da završim i da se dalje školujem što se tiče plesa”, kaže ova učenica “Prve blateske škole” za portal banjaluka.com i dodaje da su joj to samo prva vrata koja se otvaraju za buduću karijeru i nastavak školovanja.

Govoreći o razlikama između modernog i klasičnog baleta istakla je da je osim kostima prva i osnovna da su klasične balerine uvijek na vrhovima prstiju.

“U klasičnom baletu sve se igra u okviru, sve je tačno određeno dok u modernim plesovima možemo da izlazimo iz tih okvira, da se samo tijelo više opušta i nisu tačne pozicije nego je sve otvoreno. Naravno, klasični balet je namjenjen za baletsku scenu i pozorište dok moderni možemo igrati bilo gdje”, navodi Teodora.

Kaže, također da bez obzira na to koliko voli moderni balet, mora se baviti i klasičnim jer je on osnova za sve.


Izvor: Banjaluka.com

%d blogeri kao ovaj: