Banjaluka: Međunarodni književni susreti – sudbina knjige je u budućnosti

Ja pripadam onom svijetu iluzionista koji vjeruju da je naša sudbina vezana za sudbinu knjige, a da je sudbina knjige u budućnosti. Knjiga je ključ od naše srpske kuće, ali i ključ od svake normalne europske kuće i to nije samo istinito i utješno, nego i spasonosno, kazao je književnik Selimir Radulović, piše portal Banjaluka.com

Naime, Promocija njegove knjige “Senka osmog eona”, kao i knjiga “Oda vremenu” Vjačeslava Kuprijanova i “Sestre i drugarice” Ranka Risojevića održane su u četvrtak 14. septembra na 22. međunarodnom sajmu knjiga u Sportskoj dvorani “Borik” u Banjaluci.

Radulović je tom prilikom istakao, piše nadalje banjaluka.com, da je njegova knjiga “Senka osmog eona” objavljena prije pola godine, kao i da je imala lijep prijem u javnosti.

“To je knjiga koja je, kao i moje ranije knjige, posvećena onima koji ništa nemaju. Središnja ideja knjige je misao da mi zapravo živimo vrijeme osmog eona. Svijet se razvija u sedam eona. To nisu vremenski određene etape, ali pojedina razdoblja su velika, a osmi je vrijeme poslednjih dana. I kada pogledate savremeni svijet, vidite da je zapravo ta senka osmog eona doista nad nama”, kazao je Radulović.

Inače, prisutnima su se predstavili književnici iz Srbije, Rusije, Bugarske, Makedonije, Crne Gore, Litvanije, Engleske, Slovačke, Njemačke i Republike Srpske.

“Ustanovljavanjem ovako velikog književnog projekta grad na Vrbasu se, kao kulturni centar, ucrtava na mapu europskih gradova od posebnog značaja. Banjaluka aplicira za prijestonicu europske kulture 2024. godine, pa šta može biti bolja preporuka od ovakvih međunarodnih susreta, gdje mi ove godine primamo goste iz 10 država Europe, značajne pisce poput Vječeslava Kuprijanova, jedno veliko ime savremene ruske književnosti”, kazao je Predsjednik Udruženja književnika Republike Srpske Predrag  Bjelošević.


Izvor: Banjaluka.com

%d blogeri kao ovaj: