Beli Manastir konačno dobiva jedinstveni Srpski kulturni centar

Beli Manastir u kojem po posljednjem popisu stanovništva živi 2.572 Srba, dobit će definitivno uređeni Srpski kulturni centar za koje je Srpsko narodno vijeće osiguralo 320.000 kn, a Grad Beli Manastir 168.000., navodi portalnovosti.com

Ideja o formiranju Srpskog kulturnog centra potekla je od Vijeća srpske nacionalne manjine s gradske razine i podržana je od VSNM-a Osječko-baranjske županije. U pitanju je zgrada s ukupnim prostorom od 230 kvadratnih metara gdje su i dosada bile koncentrirane organizacije i udruge srpske zajednice.

Derutnu zgradu u vlasništvu Grada Belog Manastira, sagrađenu pedesetih godina prošlog stoljeća, gradske vlasti su 2010. dodijelile u trajno korištenje svojoj najbrojnijoj nacionalnoj manjini. Otad je krenula rekonstrukcija prostora čija je prva faza završila 2013. godine kada je uređen prednji dio zgrade. Time je novo izdanje dobilo salu, svlačionice, kuhinju, tuševe i sanitarni čvor. Trenutno su u rekonstrukciji kancelarije, a rok za završetak radova je kraj aprila ove godine. Za nastavak izgradnje Srpskog kulturnog centra, Grad Beli Manastir aplicirao je za sredstva iz evropskih fondova.

U novoobnovljeni prostor ubrzo će se useliti i biblioteka srpske zajednice s oko 2.000 knjiga, uglavnom ćiriličnih naslova poklonjenih od Gradske knjižnice Beli Manastir. Nove kancelarije u prizemlju zgrade, koristit će i Ured besplatne pravne pomoći Srpskog narodnog vijeća.

Završetku radova posebno se vesele članovi kulturno-umjetničkih sekcija Pododbora SKD ” Prosvjete” koji će konačno uvježbavati svoje folklorne, dramske i recitatorske programe u adaptiranim prostorijama u kojima će se održavati i književne večeri, umjetnički susreti, ali također skupštine i sastanci srpskih organizacija te udruga civilnog društva ovog baranjskog grada.

Tako će u prostorima Srpskog kulturnog centra radionice održavati roditelji i djeca iz udruge Pčelica. Po principu ‘sve na jednom mjestu’ i pod jednim krovom, iz zgrade Srpskog kulturnog centra kretat će se sve aktivnosti i u okviru centralne godišnje, višednevne kulturne manifestacije Srba Belog Manastira pod nazivom Dani srpske nacionalne manjine koji se održavaju za vrijeme Sv. arhangela Mihala, 21. novembra.

Izvor: Tjednik Novosti
%d blogeri kao ovaj: