Beograd: Kad studenti odu kućama, domovi postaju hosteli

U Prvom bloku Studentskog grada funkcionira hostel s 13 soba i oko četrdesetak kreveta, dok u okviru studentskog doma Rifat Burdžević , Ministarstvo prosvete raspolaže s 54 sobe koje koriste uglavnom studenti koji su na međunarodnoj razmjeni. 

Foto:Thinkstock

“Studenjak funkcioniše kao hostel otvorenog tipa, dok je Rifat Burdžević poluotvorenog tipa. Odnosno kada Ministarstvo prosvete kaže da im nisu potrebne sve sobe, onda se one izdaju kao hosteli”, rekao je za Tanjug Željko Filipović predstavnik Studentskog centra Beograd.

Niske cene smeštaja privlače tako strane studente i profesore koji dolaze na razmjenu, stručne skupove, ali i mlade turiste koji ljeti dolaze na razne manifestacije širom Srbije, kao što su Bir fest, EXIT, Sabor trubača u Guči. Smještaj košta 1.150 dinara bez boravišne takse.

Filipović ističe da smeštajni kapaciteti koji funkcionišu kao hosteli u okviru Studentskog centra Beograd nisu veliki, te da je popunjenost konstantna tokom cele godine.

Međutim,”Dosta ljudi voli tu vrstu smeštaja, njima taj smeštaj odgovara prvenstveno zbog cene koja je ponuđena, a samim tim što mladi vole da odsedaju u kapacitetima gde ima više od dva ležaja”, rekla je za Tanjug, Tijana Maljković, sekretar Udruženja za turizam pri Privrednoj komori Srbije.

.Beograd trenutno ima 90 do 120 hostela, a taj broj trenutno varira jer je prošle godine usvojen pravilnik za hostele, gde svaki hostel koji je otvoren u stambenoj zgradi mora imati saglasnost 50 odsto stanara. Ona je, također podsjetila da je u maju mesecu ove godine imao porast domaćih gostiju za 32 odsto, stranih za 23 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Beograd, ističe ona, ima četiri hotela s pet zvezdica, 50 s četiri zvezdice i 32 hotela s tri zvezdice. “Ono što možemo zaključiti je da postoji manjak hotela sa tri zvezdice koji su otvoreni u skorije vreme sa visokim standardima ili oni koji se uklapaju u neke hotelske lance, koji su zaista poznati u svetu i Europi”, zaključila je Maljković.


Izvor: B92

%d blogeri kao ovaj: