Beograd: “Tako je (ako vam se tako čini)” premijerno izveden u JDP-u

Predstava “Tako je (ako vam se tako čini)” Luigia Pirandella u adaptaciji i režiji Jagoša Markovića, premijerno je izvedena na sceni “Ljuba Tadić” Jugoslovenskog dramskog pozorišta, prenosi B92.

Petom premijerom u ovoj sezoni, JDP se priključilo proslavi 150 godina od rođenja velikog talijanskog pisca, nobelovca Pirandella.

Pirandello se u ovoj tragikomediji, napisanoj 1917. godine, danas vrlo aktualnoj, bavi pitanjem šta je istina, gdje je istina i da li je uopće dokučiva?

Radoznalost, opsjednuto traganje za istinom, zavirivanje u tuđu privatnost, odsustvo apsolutne istine, varljivost percepcije, mnogostrukost perspektiva, manipulacija istinom, servilnost moćnima, sve se to prelama u Pirandellovoj priči koju zaključuje gospođa Ponca: “Ja sam ona za koju me vi smatrate”.

Naime, grupa malograđana pokušava da otkrije istinu o gospođi Froli i njenom zetu gospodinu Poncu – šta se krije iza njihovog odnosa, zbog čega majka ne živi s kćerkom, čija je priča istinita, a ko je lud, prenosi B92.

Sve to promatra Lamberto Laudisi i na momente pokušava da ih ubjedi da je nemoguće otkriti istinu, da “činjenice ne sadrže stvarnost”, da treba vjerovati i jednom i drugom ili nijednom od njih.

U predstavi igraju Predrag Ejdus, Jelisaveta Sablić, Branislav Lečić, Marko Janketić, Nenad Jezdić, Rada Đuričin, Jasmina Ranković, Irfan Mensur, Vesna Stanković, Slobodan Tešić, Lazar Đukić i Nevena Ristić.

Jagoš Marković je osmislio scenografiju i izabrao muziku, kostimograf je Bojana Nikitović, za scenski govor zadužena je Ljiljana Mrkić Popović, za dizajn svjetla Dejan Draganov, a za dizajn zvuka Igor Bošković.


Izvor: B92

%d blogeri kao ovaj: