Beogradski međunarodni susreti pisaca

unnamed-2

Beogradski međunarodni susreti pisaca, 53. po redu, okupiće do 23. septembra ugledna pera iz dvadesetak zemalja. Doprinos susretima daće i desetak uglednih domaćih autora i tridesetak naših pisaca iz dijaspore.

Manifestacija se održava u znaku tri jubileja: 400 godina od smrti Shakespearea, 140 godina od rođenja Borisava Stankovića i stoljeće od smrti Petra Kočića, o čemu će se razgovarati za okruglim stolovima.

U Beogradu će boraviti pisci iz Azerbejdžana, Bugarske, Velike Britanije, Gruzije, Grčke, Italije, Jermenije, Makedonije, Njemačke, Poljske, Rumunije, Rusije, SAD, Slovačke, Slovenije, Francuske, Crne Gore, Ujedinjenih Arapskih Emirata (prvi put) kao i iz Republike Srpske.

Jučer je održan šesti međunarodni Sabor duhovne poezije u manastiru Rakovica i u Centru za kulturu Rakovica, a istog i sljedećeg dana gosti će obići Požegu, Vrnjačku Banju, Raču Kragujevačku, Kragujevac, Petrovac na Mlavi, Kladovo, Novi Sad…

Posljednjeg dana susreta biće predstavljena manifestacija Šumadijske metafore u Udruženju književnika, a na istoj adresi nastupiće i pisci iz dijaspore.

U okviru Susreta, u Mrčajevcima biće dodjeljena prestižna nagrada Povelja Morave poljskom pjesniku Gžegožu Latušinskom i našem poeti Selimiru Raduloviću.

U Požegi nagrade za duhovnu poeziju Pečat kneza Lazara biće uručene Predragu Baji Lukoviću, Manojlu Gavriloviću, Milošu Brkiću, Miladinu Obrenoviću i Dušku M. Petroviću.

Priređen je i zbornik Susreta, Nedovršivo druželjublje, u kojem su pjesme svih učesnika manifestacije.


Izvor: RTS

%d blogeri kao ovaj: