“Beogradski pobednik” 45. Festa pripao filmu Hane Jušić

Nagrada “Beogradski pobednik” za najbolji film u Glavnom takmičarskom programu 45. Festa pripala je ostvarenju “Ne gledaj mi u tanjir” hrvatske autorice Hane Jušić, saopćio je u nedelju žiri na zatvaranju festivala u Sava centru.
Nagrađeni na ovogodišnjem Festu na svečanom zatvaranju festivala (Foto: Tanjug/Rade Prelić)

“Svežina i nemilosrdnost kojom se autorka obračunava s rodnim gradom osvojio je žiri i publiku FEST-a. Vrlo zrelo i precizno, uz dosledan vizuelni kôd predstavlja nam uranjanje u intimu devojke koja mora da preuzme ulogu glave disfunkcionalne porodice i da se istovremeno bori sa svojim seksualnim oslobađanjem i odrastanjem ne bi li isplivala iz porodične tamnice”, naveo je žiri u obrazloženju glavne nagrade.

Za najbolju režiju nagrađen je Kiril Serebrenikov (Rusija) za ostvarenje “(M)Učenik”.

“Zadivljujuća rediteljska preciznost i mera u susretu sa velikom i važnom društvenom temom. Snažna i surova slika savremene Rusije, intenzivna, sirova i emocionalno snažna. Film o religiji i dogmi, o mraku novog vremena i budućnosti novih generacija, koja je nepoznata i neuhvatljiva. Rediteljski suptilno i pametno, bez osude i presude”, piše u obrazloženju žirija.

Za najbolji scenario nagrađen je Argiris Papadimitropulos (Grčka) za “Toplotni udar”.

Nagrada za najbolju žensku ulogu otišla je u ruke Arijane Čuline (“Ne gledaj mi u tanjir”), a za najbolju mušku ulogu Pjotru Skvortsovu (“(M)Učenik”).

Najbolji film u nacionalnoj selekciji “Srpski film” je “Rekvijem za gospođu J” Bojana Vuletića, koji je odlukom žirija nagrađen za najbolju režiji I najbolji scenario, dok je Mirjana Karanović ponijela priznanje za najbolju žensku ulogu u spomenutom ostvarenju.

Nagrada žirija, čiji su članovi Ksenija Marinković (predsjednik/ca), Miroslav Momčilović, Slobodan Skerlić, Jean Marc Barr i Hrvoje Hribar, dodjeljena je Tamari Drakulić za film “Vetar”, dok je Lazar Ristovski nagrađen za najbolju mušku ulogu u filmu “Dnevnik mašinovođe” Miloša Radovića.

Najbolji debi u nacionalnoj kategoriji je, prema ocjeni žirija, “Afterparti” Luke Bursaća.

Nagrada publike “Gorki list” za najtraženiji film Festa dodjeljena je ostvarenju “Paterson” Jima Jarmuscha


Izvor: B92

%d blogeri kao ovaj: