“Bespredmetni svetovi” povodom Međunarodnog dana nenasilja

Galerija Singidunum će izložbom “Bespredmetni svetovi” Gordane Tomić i njenim slikama iz ciklusa Umeće mira, obilježiti Međunarodni dan nenasilja, koji se obilježava širom svijeta, a sa željom da se “osigura kultura mira, tolerancije i nenasilja”, piše portal B92.

Naime, Generalna skupština UN-a je 2007. godine ustanovila obilježavanje ovog praznika na dan rođenja Mahatme Gandhia.

Njegovo zalaganje za nenasilje, poznato još i kao ahimsa (na sanskritskom: nepovrjeđivanje), bilo je osnov njegovog učenja, djelovanja i pokretanja historijski značajne strategije nenasilnog otpora.

“Nema puta ka miru, mir je put.” – jedan je od izraza Gandhijeve filozofije i ono na šta nas želi podsjetiti i izložba slika Gordane Tomić, koja se otvara u ponedeljak 2. oktobra u 19. časova, kada se planira da posetioci uz kataloge dobiju latice cvijeće za simbolični zajednički perfomans intimnog sučeljavanja s izloženim apstrakcijama na platnu, ali i sa samim sobom, u mističnom i kamernom ambijentu galerije, u Knez Mihailovoj br. 40, u Beogradu.

Umjetnica je do sada izlagala na osam samostalnih i više kolektivnih izložbi u inozemstvu i u Srbiji. Neka od njenih značajnih djela predstavljena su na velikoj samostalnoj izložbi Pravi mač, 2015. godine u Galeriji Progres i “Sva su mora moja” (jun 2017. godine) u Nautičkom muzeju u Porto Montenegru, dok su slike iz predmetnog ciklusa Umeće mira predstavljane u Sjedinjenim američkim državama i Crnoj Gori, a domaćoj publici prvi put ove godine u martu mjesecu u Galeriji ULUS.

Izložba u “Singidunumu” će biti otvorena do 10. oktobra.

Gordana Tomić je rođena 1979. godine u Nikšiću. Od 2015. godine živi, radi i stvara u Beogradu. Umjetničku karijeru je započela u New Yorku, gdje u kontinuitetu izlaže. Mentor u slikarstvu joj je Slobodan Bob Tomanović, slikar i arhitekta iz Holandije. Osnivač je i direktor Art Parlamenta. Autor je programa kreativne motivacije zaposlenih.


Izvor: B92

%d blogeri kao ovaj: