Big Bend RTS-a zatvorio Dane srpske kulture u RH

Dani srpske kulture u Republici Hrvatskoj završili su 2. novembra, nadasve zanimljivim jazz koncertom Big Benda Radio televizije Srbije koji je u Zagrebu nastupio nakon dugih trideset godina.

U uvodnom obraćanju, profesor Siniša Tatalović, potpredsjednik SKD „Prosvjeta“ još jednom je sve prisutne potsjetio na petnaest dana trajanja manifestacije „Dana srpske kulture 2019.“ u našem Gradu i trinaest događaja održanih u okviru nje, od izložbi, promocija knjiga, stručnih rasprava, pozorišnih predstava, premijera filmova. Smatra da je bilo i bogato i zanimljivo i vjeruje da ćemo i iduće godine, također imati ovako bogat i zanimljiv program.

„Na ovom završetku Dana srpske kulture, zahvaljujem se svima onima koji su nam pomogli da se ovi Dani realiziraju, prvenstveno se zahvaljujem Savjetu za nacionalne manjine Republike Hrvatske koji je financirao sve ove programe. Zahvaljujem se i svima onima koji su na različite načine pomogli da naš program bude ovakav kakav je bio. Tu mislim na brojne umjetnice i umjetnike koji su došli iz Republike Srbije i iz Hrvatske, koji su dali svoj doprinos da ovaj program bude tako bogat i zanimljiv. Zahvaljujem se i svima onima u SKD „Prosvjeta“ koji su organizacijski pomogli da ova manifestacija prođe onako kako smo to zamislili. Tu se prvenstveno želim zahvaliti Aneti Vladimirov, Slobodanu Živkoviću i Damiru Radoviću koji su podnijeli najveći teret u svim ovim organizacijskim aktivnostima, ali i svima vama koji niste došli samo večeras, već ste bili na svim dosadašnjim manifestacijama. I ne želim se zahvaliti samo SKD „Prosvjeti“ koja je sve to organizirala već i Gradu Zagrebu i svima onima koji su na ovaj način mogli upoznati različite sadržaje kojima se bavi SKD „Prosvjeta“ i različite programe koji su gostovali iz Republike Srbije. I na kraju zahvaljujem i našim večerašnjim gostima, Big Bendu Radio televizije Srbije i RTS-u koja nam je ustupila nekoliko svojih programa, a s kojom već nekoliko godina imamo jako dobru suradnju. Želim da uživate u ovom koncertu i da se i iduće godine vidimo na ovom ili nekom drugom mjestu.“, rekao je   Tatalović.

Inače, Big Bend orkestar RTS-a koji je osnovan davne 1948 godine pod imenom Zabavni orkestar Radio Beograda u formaciji revijskog orkestra, da bi 1954. godine, odvajanjem gudačkog ansambla, započeo rad kao Veliki džez orkestar (Big Bend), iznjedrio je plejadu vrhunskih solista koji su danas poznati i priznati u svijetu (Mile Pavlović, Bora Roković, Duško Gojković, Lala Kovačev, Stjepko Gut). Big Bendom RTS-a danas dirigira Dragoslav Stanisavljević.

Svoj jazz koncert u Zagrebu, Big Bend je otpočeo kompozicijom „Amsterdam after dark“. No, ubrzo je Big Bend svojom snažnom, dojmljivom i pomalo neobičnom izvedbom jazz glazbe u „Sambi Cigane“ koja je na trenutke bila spoj romskog melosa sa havajskim ritmom,  jako brzo zagrijao publiku u hladnoj dvorani Hrvatskog glazbenog zavoda. Nakon svakog, posebno solističkog nastupa, bilo saksafona, trube, gitare, dvoje ili petero saksafonista zajedno, publika bi nastupe pozdravljala pljeskom uz povike oduševljenja.

Bilo je tu mixa jazza sa balkanskim elementima, posebno je bio zanimljiv etno blok. Izveden je i „Svilen konac“ u jazz izvedbi,  te balada „Samantha“, a prema kraju kompozicije su bile u laganijem tempu, pa nas je sjajna izvedba na trenutke potsjetila i na velikog Georga Gershwina.

I naravno, na kraju publika među kojom je bilo i javnih ličnosti iz društvenog i političkog života našeg Grada, dugotrajnim je pljeskom, izvrsne jazz izvođače, pozivala na bis. Kompozicijom „Hyde Park“ kao šlagom na tortu, završena je jedna posebna zagrebačka večer.

Na takvoj po mnogočemu posebnoj, jazz večeri Big Benda RTS-a  bio je i ex Predsjednik RH Ivo Josipović. I sam glazbenik, rekao nam je: „Koncert je bio izvrstan, Zagreb dugo nije imao prilike čuti jazz orkestar RTS-a, oduvijek je slovio kao izvrstan orkestar. Pokazalo se da je tradicija očuvana i da je i dalje riječ o sjajnom orkestru. Repertoar je bio vrlo zanimljiv, malo i različit. Meni se posebno svidio onaj etno dio, mislim da je on, nekako posebno interesantan, tim prije što i ja u svojim kompozicijama volim malo iskoristiti neke etno elemente. I, evo volio bih da orkestar što prije, ponovo dođe u Zagreb.“

Svoje dojmove sa koncerta podijelio je s nama i jedan mladi, rođeni Osječanin koji živi u Zagrebu, svjetski čovjek, menadžer Philips-a za centralnu i istočnu Evropu, Dragan Zečević:  „Moji dojmovi s koncerta su vrlo pozitivni. Mislim da je ovako nešto veoma potrebno pogotovo u današnjem društvu i da mi stalno žudimo za nekim oblikom izvedbene umjetnosti, a pogotovo ako to ima veze sa nekom našom rodnom grudom. Prije neku večer bili smo i na premijeri filma „Delirijum Tremens“, mene osobno taj film je veoma potresao jer ako ga pogledate sa razumijevanjem, može svakog od nas na osobnoj razini dotaći.

Dani srpske kulture su stvarno jedna dobra inicijativa, međutim moram primijetiti da takvih događaja ima premalo i da ljudi slabo dolaze do informacija, da takve inicijative postoje. Smatram da u današnjem vremenu u kojem mi živimo, trebamo biti otvoreniji jer s jedne strane pokušavamo se prikazati kao otvoreno društvo, a s druge smo vrlo konzervativni. I smatram da mi svi želimo da budemo u boljoj Evropi sutra, u boljem svijetu i da to što mi danas radimo, mora imati neku refleksiju na budućnost. Trebamo biti što bolje organizirani danas i misliti na ljude koji će doći nakon nas. Mislim da je ovo super inicijativa i nadam se da ćemo nakon ove, imati još mnoge druge koje će uslijediti.“

Foto: Nenad Jovanović/Novosti
%d blogeri kao ovaj: