Bobota: 39. međunarodni Vidovdanski sabor

SKD „Prosvjeta“ pododbor Bobota i KUD Đoko Patković otvorili su 19. juna 39. međunarodni Vidovdanski sabor u Boboti. Svima prisutnima na Manifestaciji najprije se obratio predsednik organizacionog odbora Svetislav Mikerević, koji je zatim dao reč zamenici načelnika opštine Trpinja  Jasni Ajduković da i zvanično otvori 39. Vidovdanski sabor. Posle otvaranja predstavljena je četvrta zbirka pesama: „Stihom kroz slavonsku ravnicu“ u izdanju KUD-a  Đoko Patković i SKD „Prosvjeta“ pododbora Bobota.

Program je počeo sa pevačkom grupom KUD-a Đoko Patković, a u nastavku su se predstavili pesnici sa svojim pesmama. Nakon završetka programa, nastavljeno je druženje u ugodnoj atmosferi uz posluženje.

Manifestacija je drugog dana počela u jutarnjim satima, pečenjem rakije i kuvanjem tradicionalnih jela. Udruženja su postavila svoje štandove, a likovni umetnici su počeli sa radom. U večernjim satima su se predstavili učenici OŠ Bobota sa predstavom „Život dale za pravoslavlje“. Prisutne je pozdravio predsednik pododbora Bobota Svetislav Mikerević. Posle programa i ovoga drugog dana 39. Međunarodnog Vidovdanskog sabora,  priređena je večera i druženje.

Treći dan 21. juna je počeo takmičenjem lovačkih društava u gađanju glinenih golubova, gde su pored domaćina učestvovala i Društva iz Trpinje, Vere, Ludvinaca, Županje, Privlake, Starih  Jankovci, Pačetina i Ostrova.

Takođe, je održan i šahovski turnir. Učestovali su šahovski klubovi iz: Bobote, Negoslavaca, Pačetina, Borova i Trpinje.

Oko podneva su održana i ostala dešavanja kako je predviđeno planom i programom.

Obrtnici i udruženja su tako postavili svoje štandove i počeli sa prezentacijom. Slikari su nastavili sa svojim radom, a održano je i kuvanje tradicionalnih jela.

Od udruženja ove godine su svoj doprinos dali: Udruženje žena Bobota, Čuvari pravoslavlja i srpske kulture, Pudarce” Udruga žena Bijelo Brdo“ i Sekcija”Svilen konac” Bršadin.

Takođe, je na sportskom terenu u Boboti održano i takmičenje DVD-ova na kojem je učestvovalo osam Društava i to iz Dalja, Bobote, Borova, Silaša, Vrbanje, Jagodnjaka i Ostrova.

Posle završetka kuvanja tradicionalnih jela i takmičenja lovačkih i vatrogasnih društava, priređen je zajednički ručak za sve učesnike. A, nakon toga postavljena je bila i izložba slika nastalih na likovnoj koloniji.

Ove godine na Vidovdanskom saboru je pored domaćina učetvovalo još osam Društava: KUD Đoko Patković iz Bobote, Dečiji vrtić Liliput iz Bobote, KUD Branislav Nušić iz Borova, SKD „Prosvjeta“ pododbor Dvor,  KUD Vaso Đurđević iz Bršadina, KUD Mladost iz Trpinje, KUD Zora iz Silaša, KUD Sveti Sava iz Tenja, KUD Ostrovo iz Ostrova, te Pjevačka grupa SKD „Prosvjeta“ Bijelo brdo.

Programu su prisustvovali i predstavnici Srpskog narodnog veća i SDSS-a  Milorad Pupovac, Dragana Jeckov i Boris Milošević, načelnik opštine Trpinja Miroslav Palić i njegova zamjenica Jasna Ajduković, načelnici opštine Negoslavci, Borova i Erduta Dušan Jeckov, Zoran Baćanović i Jugoslav Vesić, te predsednik ZVO-a Srđan Jeremić i zamjenik župana VSŽ Đorđe Čurčić.

Kulturno umetnički program je održan u Domu Kulture u Boboti. Na kraju programa, predsednik organizacionog odbora, Svetislav Mikerević se zahvalio svim učesnicima 39. Vidovdanskog sabora kao i svima koji su finansijski  pomogli ovoj manifestaciji koja promoviše očuvanje tradicije i običaja srpskog naroda na ovim prostorima. Dragana Jeckov je zatvorila 39. Vidovdanski sabor u Boboti. Ukupan broj učesnika ove godine je bio oko 850 njih.

Sponzori ove manifestacije bili su: Savjet za nacionalne manjine Republike Hrvatske, Vukovarsko – srijemska županija, SKD „Prosvjeta“ pododbor Bobota, Opština Trpinja, Zajedničko vijeće opština, Srpsko narodno veće, Samostalna demokratska srpska stranka Mesni odbor Bobota, te Osnovna škola Bobota.

%d blogeri kao ovaj: