Bojan Vuletić:”Moja priča je bunt protiv apsurda u kom živimo”

Bojan Vuletić, scenarista i redatelj filma “Rekvijem za gospodju J.”, koji je uvršten u zvanični program Berlinskog filmskog festivala, kaže da je za svakog autora, naročito mlađe generacije, najveći uspjeh kada snimi film, pogotovo drugi ili treći kada su očekivanja veća.

“Mislim da je Berlinski filmski festival najbolja moguća odskočna daska za to da film bude promovisan. To je jedan od tri najveća festivala, pored Cannesa i Venecije, tako da osećam jednu vrstu zadovoljstva i ponosa, ali to nije samo lična stvar. Film je kolektivna umetnost i bez kolega sa kojima sam radio, ne bi došao do Berlinskog filmskog festivala”, rekao je Vuletić Tanjugu.

Autor je, također istakao da film ima univerzalnu temu s ozbirom da se bavi depresijom kao nečim što je nakon svih kriza opće poznato i smatra da je i to jedan od razloga što je prepoznat od strane selektora programa Berlinala.

“Moja očekivanja su da će film biti dobro prihvaćen u Berlinu, jer smo se trudili da napravimo jako autentičnu, ličnu priču i svako od nas ima sigurno jedan deo sebe u toj storiji”, dodao je Vuletić. Priča je, kako je pojasnio on, njegova lična reakcija na ono što trenutno živimo.

“…Mislim da je osnovna uloga umetnosti da reaguje, provocira, tako da je u tom smislu priča nastala kao bunt protiv apsurda koji živimo, za koji smo mi delimično odgovorni, ali u kome mali obični čovek jako teško može da opstane i da se suprostavi”, rekao je redatelj koji je pažnju privukao svojim debitanstkim ostvarenjem “Praktični vodič kroz Beograd sa pevanjem i plakanjem”.

Gospođa J, koju igra Mirjana Karanović, izgubila je sve – posao, muža, kontakt sa djecom, volju za životom i jedini spas vidi u smrti.

“Ona to vidi kao spas za sebe i olakšanje za celu porodicu. Ima puno gospođa J. Ona je tipična žrtva tranzicije, neko ko ne ume više da se snađe, ko je potpuno ostavljen po strani i u neku ruku obespravljen i o kome niko više ne vodi računa”, pojasnio je Vuletić.

Autor kaže da nade uvek ima, ali da je za neke nažalost nada smrt. “Mislim da se nada krije upravo u najjednostavnijim i najbazičnijim međuljudskim odnosima. Mi kada zaboravimo jedni na druge, neće nam više pomoći ni zakon, ni šalter, ni novac, ništa”.

“Ono što nas pokreće da preživimo jeste empatija, razumevanje i da te neko na kraju krajeva makar sasluša ako ne može već da ti pomogne”, istakao je on.

U filmu, koji će srpsku premijeru imati na predstojećem Festu, igraju pored Mirjane Karanović, i Danica Nedeljković (13), Jovana Gavrilović, Vučić Perović, Srđan Žika Todorović, Boris Isaković, glumci iz Novog Sada Radoje Čupić i Draginja Voganjac, Valčor Kamarašev iz Bugarske i drugi.

Pošto je film sniman u koprodukciji s Bugarskom, Makedonijom, Francuskom i Rusijom, Vuletić očekuje nakon Festa premijere i u tim zemljama.


Izvor: B92

%d blogeri kao ovaj: