BOŽIĆNI PROGRAM VUKOVARSKOG PODODBORA SKD “PROSVJETA”

Програм је одржан на празник Сабора пресвете Богородице, односно другог дана Божића, а грађани Вуковара већ по традицији га радо посећују и увек протекне у свечаној и лепој атмосфери.

– Након што су људи испунили своје духовне потребе одлазећи у цркве на свете службе ово је прилика да се мало опустимо. Програм је већ традиционалан и на њему окупљаамо извођаче са ових наших простора и на та начин желимо наше суграђане да подсетимо да је СКД „Просвјета” са својим члановима присутан са разним програмима током целе године – каже председник вуковарског пододбора СКД „Просвјета” Миленко Живковић.

Поред већ проверених учесника попут Вуковарског српског певачког друштва Јавор и вокалног солисте Живојина Јергића и ансамбла Вучедолски звуци, прилику да се искажу имали су и млади рецитатори и музичари.

– Овим поводом ово је мој први наступ овде у Ружичкиној кући, али наступао сам и раније. Хармонику свирам већ пет година, а за вечерас сам спремио две мелодије, Диско и Време лети од Евгенија Тарпенка. Као један од најважнијих хришћанских празника Божић за мене представља време проведено са породицом, одлазак у цркву и држање до наше традиције и наших обичаја – каже ученик вуковарске гимназије Небојша Филиповић.

Нешто старији и искуснији је двадесетједногодишњи студент Вања Живановић који хармонику свира од своје шесте године.

– У Вуковару сам завршио Основну школу, Средњу музичку школу „Станковић” у Београду, а сада сам на факултету односно на Музичкој академији у Пули. Хармоника је инструмент на ком може да се свира и духовна и озбиљна музика. На њој се свира и Бах и Моцарт, а ја првенствено и свирам класичну музику. Све на њој може да се свира уз одговарајући аранжман. За вечерас сам одабрао мало веселију и модернију музику, у духу овог нашег празника – прича Вања.

Пре званичног отворења програма теолог Богдан Вигњевић одржао је кратку беседу о Божићу, а онда су се на сцени смењивали ВСПД Јавор, рецитатори и други извођачи, а поред поменутих свој деби у Ружички имао је и Ђорђе Теофиловић који је отпевао и одсвирао композиције Миладина Шобића и групе Смак.

Програм у Ружичкиној кући својим присуством су увеличали и епископ осечкопољски и барањски Херувим, генерални конзул Републике Србије у Вуковару Милан Шапић, саборска заступница Драгана Јецков и многи други гости из јавног и политичког живота српске заједнице на истоку Хрватске.

 

izvor: srbi.hr

%d blogeri kao ovaj: