Bršadin: Letnji koncert i Izložba ručnih radova i starina održani uprkos koroni i kiši

Unatoč nezahvalnoj pandemijskoj situaciji sa koronavirusom i nenadanoj kiši, Letnji koncert i 8. izložba ručnih radova i starina održani su u subotu 11. jula u Bršadinu.

Sa posebnim entuzijazmom novoizabrani predsednik SKD “Prosvjeta” pododbor Bršadin, Milomir Marunć  je pokušao okupiti i pozvati sve udruge u Bršadinu: NK Bršadin, Lovačko društvo, Klub mladih… da uzmu aktivno učešće u realizaciji ove manifestacije koja se održava svake godine. Značajniji doprinos dali su članovi Kluba mladih koji su tek osnovani. 

Sekcija SKD “Prosvjeta”pododbor Bršadin “Svilen konac” je tako spremila vanjsku izložbu starina sa temom žetalačkog doručka na balama slame i starim ćilimima. Pored izloženih starih jela prikazani su i žetalački alati, stara drvena kola i ostali upotrebni predmeti.

Osim domaćina, sekcije Svilen konac, u izlaganju je učestvovala i  članica Udruženja žena “Pudarce” iz Bijelog Brda koja je imala svoj izložbeno prodajni štand ručnih radova, dok je na drugom štandu gospođa Pečnik izložila svoje ručno izrađene domaće sapune.

Pred početak koncerta i dolaska ostalih folklornih društava bio je primijetan “muving” kao i  razgledanje, slikanje…. Na izložbu se zbog korone nisu odazvala Udruženja žena iz Trpinje i Bobote. Takođe, iako su bili najavljeni u programu da će učestvovati, KUD iz Bobote je otkazao svoj dolazak par dana ranije, a nakon prvotnog odgovora da će doći umjesto Bobote i KUD iz Trpinje je, takođe otkazao dolazak.

Početkom koncerta na vanjskoj sceni gdje je nastupio KUD “Vaso Đurđević” bilo je prisutno oko stotinjak gledalaca. Inače, koncert je započeo recitalom predsjednika SKD “Prosvjeta” pododbor Bršadin Milomira Marunića koji je bio ujedno i voditelj programa. Svaki idući nastup je bio najavljivan sa crticom lirskog teksta ili citata.

U programu su nastupili: Anja Teofilović sa pjesmom „Dođi janje kad se žito žanje“ i kasnije sa pesmom „Šta je lepo kad se neko voli“ , KUD “Vaso Đurđević – Bršadin izveli su Igre iz Srbije, koreografa  Dragana Samardžije, Muška pevačka grupa „Zmaj“ – Bijelo Brdo otpjevala je  pesmu „Pogledaj de mala moja“ i  „Insomniju“, KUD „Branisalav Nušić” – Borovo izveo je Igre iz Leskovačkog Pomoravlja.

Iako je kiša omela daljne izvođenje, program je ubrzo nastavljen sa pesmom „Tri devojke zbor zborile” u izvedbi Milice Jović. Zatim je nastupio SKUD „J. J. Zmaj – Bijelo Brdo sa Igrama iz Šumadije, KUD „Branisalv Nušić iz Borova izveo je  Igre iz Gornje Resave „Kupite se druge na sedeljku“, a Milica Jović je na kraju otpjevala pjesmu “Pod gorom se šetalo devojče”.

Zbog nepredviđenih okolnosti – kiše, program je završio nešto ranije. Dobar dio posetilaca i učesnika se nastavio družiti u Domu kulture uz pripremljenu zakusku.

Na manifestaciji je uz sveštenika Ljubenka Jovića bio i  načelnik općine Trpinja, Miroslav Palić, potpredsednik SNV-a, Svetislav Mikerević, predsednik ZVO-a, Srđan Jeremić, te direktorica OŠ Bršadin, Tatjana Lukić.

Prilikom organizacije i realizacije ove manifestacije provedene su sve preporuke i upute Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koje se odnose na održavanje amaterskih kulturno-umjetničkih programa.

 

%d blogeri kao ovaj: