Budimpešta: “Srpske nedeljne novine” priredile veče Danila Kiša i Teodora Pavlovića

Galerija Kulturnog i dokumentacionog centra Srba u Mađarskoj bila je domaćin manifestacije “Srpskih nedeljnih novina”, na kojoj je publici predstavljena kapitalna studija “Venac od trnja za Danila Kiša” prof. dr Milivoja Pavlovića i uručena tradicionalna nagrada “Teodor Pavlović” koju srpski nedeljnik u Mađarskoj dodjeljuje za područje informiranja.

Studija prof. dr. Milivoja Pavlovića, koja je prošle godine objavljena povodom 80 godina od rođenja i 25 godina od smrti Danila Kiša i nagrađena na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu, predstavljena je publici u prepunoj galeriji Spskog kulturnog centra. Milan Đurić, vršilac dužnosti direktora Kulturnog i dokumentacionog centra Srba u Mađarskoj – svojevrsne oaze srpske kulture i umjetnosti, pozdravio je prisutne i ukazao na značaj koju Srpske nedeljne novine imaju na polju informiranja i očuvanja srpske pisane riječi u Mađarskoj.

Naš jezik je onaj na kome sanjamo

Srpski jezik je, kako je istakao prof. dr. Milivoje Pavlović, prava otadžbina Danila Kiša, iako se danas mnoge kulture otimaju o mrtvog pisca.

“Poliglota Kiš, više puta je ponovio da čovek samo jedan jezik može da zna odlično, a to je jezik na kome sanja. U njegovom slučaju, reč je o srpskom jeziku. Bio je neumoran u borbi za najviše stilske vrednosti srpskog jezika i srpske kulture.

Noseći za sobom nasleđe lokalnih bitaka, mirise našeg podneblja učinio je bliskima i onim čitaocima koji ne poznaju izvorno ,,maternju melodiju” srpskog jezika”, rekao je Pavlović i dodao da je Danilo Kiš postao građanin sveta, a sa njim, u izvesnoj meri, i srpska književnost i srpski jezik.

Predstavljajući studiju svog kolege Pavlovića, prof. dr. Dragan Nikodijević, poznati srpski kulturolog, uveo je publiku u životni put i stvaralački opus Danila Kiša, ali se prethodno osvrnuo na život i djelo autora knjige. Prof. dr Milivoje Pavlović je do sada objavio petnaestak knjiga, od kojih se posebno izdvajaju dvije studije.

Dr Milivoje Pavlović

“Kroz mapu čitanja, profesor Pavlović napravio je i mapu pisanja Danila Kiša. To njegovu studiju čini osobenom i jedinstvenom. Danilo Kiš je pisac osobene estetike, ali ono što ga posebno krasi jeste visok nivo etičnosti”, istakao je zaključno profesor Nikodijević.

Ilustrovanju interesantnih tema o kojima je ovom prilikom bilo riječi, doprinijele su i gimnazijalke Srpske škole u Budimpešti, Nađa Marčetić i Marija Simić, svojom nadahnutom interpretacijom odlomaka iz stvaralačkog opusa Danila Kiša.

Drugi povod za održavanje manifestacije u Srpskom kulturnom centru, bila je dodjela tradicionalne nagrade Teodor Pavlović. Ovo priznanje Srpske nedeljne novine dodjeljuju pojedincima koji su tokom svog radnog vijeka dali značajan doprinos informiranju, prije svega Srba u dijaspori i regiji.

Zahvaljujući se na visokom priznanju, prof. dr. Milivoje Pavlović je rekao da se bez udjela prečanskih Srba, i Srba koji danas žive i stvaraju u Mađarskoj, srpska kultura ne bi domogla svjetskih propileja.

“Pod tuđim nebom, na srpskom jeziku, deluje oko tri stotine glasila najrazličitijeg ritma, od dnevnih novina, preko nedeljnika i mesečnika, do časopisa ili radijskih i televizijskih emisija, a neka među njima, poput Srpskih nedeljnih novina, s manjim ili većim prekidima, izlaze skoro dva vijeka”, zaključio je ovogodišnji dobitnik nagrade Teodor Pavlović.


Izvor: RTS

%d blogeri kao ovaj: