Chicago: Igrom i pjesmom čuvaju srpsku tradiciju

festival__fol-_soko_chicago_3

Chicago – Folklorni ansambl „Soko“ iz Chicaga još jednu uspješnu sezonu zaokružio je krajem novembra jesenjim koncertom koji je održan u svečanoj sali sabornog hrama Svetog Vaskrsenja u sjevernom djelu Chicaga.

Svoja umjeća u očuvanju srpske tradicije kroz pjesmu i igru pokazale su grupe svih uzrasta koje djeluju u ovom folklornom ansamblu. Bio je to pravi festival folklora za što su se, pored domaćina, pobrinuli i gosti – folklorne grupe iz drugih čikaških naselјa i folklorna grupa „Svetosavlјe“ iz grada Londona iz jugozapadnog Ontarija u Kanadi.

Prikazane su igre, pjesme i običaji od Kosova, istočne Srbije, Šumadije pa do Banata, ali i drugih krajeva gdje žive Srbi kao što su igre iz Hercegovine, Dubrovnika i drugih.

Folklorni ansambl “Soko” najstarija je folklorna grupa u ovom djelu Amerike i djeluje više od pet decenija u okviru Srpskog sabornog hrama Svetog Vaskrsenja.

Trenutno okuplјa više od 350 članova različitih starosnih grupa – od najmlađe, predškolskog uzrasta, najbrojnije srednjoškolskog uzrasta pa do odraslih. Članovi Folklornog ansambla„Soko“ su najvećim dijelom iz sjevernog djela Chicaga.


Izvor: Banija Online

%d blogeri kao ovaj: