DANI SVETOSAVLJA U RIJECI

Predavanjem o preseljenju  gradskog groblja u Rijeci, povijesničarke umjetnosti mr. sc. Daine Glavočić, stručnjaka  za sakralnu arhitekturu i povijesnu baštinu, u riječkom pododboru “Prosvjete”, 21. januara, započela je manifestacija DANI SVETOSAVLJA koju je SKD „Prosvjeta“ osmislila s ciljem i željom da u suradnji sa Srpskom pravoslavnom crkvenom opštinom, postane tradicionalna.

Dupkom ispunjena čitaonia bilioteke “Dositej” potvrdila je još jednom da su  teme o povijesti riječkih Srba izuzetno zanimljivo gradivo.   Preseljenje groblja iz jezgre utvrđenog grada na obali mora i rijeke Rječine na Kozalu davnih godina, nakon višegodišnjeg negodovanja Srba, zahvatilo je tek 1840.g. i ondašnje pravoslavno groblje za koje su mnogi Riječani prvi put saznali ove večeri.

Priređivanje solističkog koncerta flautiste Opere Narodnog pozorišta iz Beograda, pokazalo se kao pun pogodak. Maestro Đurić, izvođač preko 200 koncerata, osnivač Kamernog orkestra nacionalnog teatra i obnovitelj ansambla HORA FLAUTA SYRINX,pobudio je veliki interes prepune dvorane nadahnuto  svirajući melodije Telemana, Bacha, Konjovića i Dabussyja.

Na večernjem bogosluženju, uoči Savinjdana, djeca, polaznici pravoslavne vjeronauke koja se održava redovito u prostoru crkvene opštine Rijeka  i članovi dječjeg kluba ” Mladi kreativci ”  SKD Prosvjete izveli su zajednički recital u  Hramu sv. Nikolaja uz tradicionalnu podjelu poklona.

Iste večeri u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku, održana je i najvažnija godišnja priredba srpske nacionalne manjine, SVETOSAVSKA AKADEMIJA, kojoj su prisustvovali predstavnici SPCO na Rijeci, Grada Rijeka, PGŽ, Karlovačke županije, te mnogi brojni ugledni predstavnici prijateljskih institucija i udruga Društva. Akademiju je imao čast otvoriti ispred organizatora  SKD „Prosvjeta“ Pododbora Rijeka, u ime domaćina, g. Jovica Radmanović, koji se zahvalio Gradu Rijeci i PGŽ, kao i svim suradnicima i volonterima koji su pridonijeli na ostvarenju Svetosavske svečanosti.

Ovogodišnji program koncepcijski se razlikovao od svih dosadašnjih, jer je Ansambl narodnih igara SKD Prosvjete iz Vukovara izveo na sceni  plesove i pjesme s kraja 19.  vijeka, koje su,  kako tada tako i sada, odisale elegancijom i dostojanstvenošću.

Uz glumca Nenada Vukelića i opernu pjevačicu Ljubov Judčenko Košmerl, koja je u pratnji  profesorice klavira Jelene Mijalić, otpjevala Svetosavsku himnu i duhovnu pjesmu “Dostojno jest” kao i arije iz “Seviljskog brijača” i “Đani Skikija” ,  uz blistavi nastup etno pjevačke grupe Folklornog ansambla “Sv. Nikola”, u sastavu Dragana Olujić, Bosiljka Cetinja i Nikolina Musulin, kao i lucidnog voditelja i scenariste programa Dragiše Laptoševića. Večer za pamćenje trajno je ostala u podsvijesti preko 500 posjetilaca.

Na sam dan Slave Društva, Savinjdan, odmah nakon Svete Liturgije u Hramu Sv. Nikole, tačno u podne otvorena je izložba suvenira “Sabor srpskih svetitelja”, magistra tehničke kulture, Dragiše Laptoševića, uz kratko izlaganje o običajima Krsne slave, protojereja stavrofora Miće Kostića, paroha riječkog, čime su na blistavi način zaključeni ovogodišnji prvi Dani Svetosavlja u  Rijeci, uz potporu VSNM PGŽ, VSNM Grada Rijeka, SPCO na Rijeci, grada Rijeka i Primorsko-goranske županije.

 

%d blogeri kao ovaj: