DARA SEKULIĆ – In memoriam

Sinoć je u Sarajevu u 91. godini umrla velika srpska pjesnikinja Dara Sekulić. U tom je gradu provela veći dio života, iz njega je pjevala i obraćala se djeci Jugoslavije kao članica redakcije čuvenih “Malih novina”.

Rođena je u Kordunskom Ljeskovcu 29. septembra 1931. godine. Bez oca partizana je ostala 1942., a bez majke godinu kasnije. Odrastala je po zbjegovima i domovima od Italije do Siska i Karlovca. Objavila je tridesetak, uglavnom pjesničkih naslova, od kojih dva u izdanju SKD “Prosvjeta”: “Kameni kašalj” i “Zapisi o bilju i nama”. Dobitnica je prve nagrade našeg Društva za doprinos kulturi Srba u Hrvatskoj “Sava Mrkalj”.

Foto: Jovica Drobnjak

U produžetku pročitajte tekst Miljenka Jergovića Čiko, mogu li s tobom” Slučaj Dare Sekulić. 

Čiko, mogu li s tobom

Slučaj Dare Sekulić 

Jedne sam subote u antikvarijatu Srce lubenice, na Opatovini, pedesetak koraka od tržnice na Dolcu, na polici među debelim pjesničkim antologijama pronašao pjesničku zbirku Dare Sekulić “Grlom u jagode”. Knjižica od pedeset i pet stranica, jedva veća od dlana, bez teksta na hrbatu, slučajno se tu našla kao zaostatak nečije rasturene kućne biblioteke. Ili je to netko umro, ili se rastavio od žene. Naslovi sarajevskih izdavača, pogotovu ako su domaćih pisaca, rijetki su po zagrebačkim antikvarijatima. Mnogo je više beogradskih ili novosadskih knjiga, življe su bile ovdašnje veze s tim gradovima. Sarajevo je bilo daleko i zatureno, zatvoreno u sebe sama i u svoju književnost. Tako je i ova knjiga, čiji naslov pamtim iz onih vremena, iako je nikada ranije nisam držao u rukama, ravna nekom malom čudu, dovoljnom da ispuni dan.

“Grlom u jagode” bila je druga samostalna zbirka Dare Sekulić, objavljena 1963. u izdanju sarajevske Svjetlosti. Biblioteka se zvala Horizonti, urednik Muris Idrizović. Na predlistu čitam adresu izdavača: Radojke Lakić 7/II. A “Za izdavača”, što je administrativna šifra osobe koja odgovara za knjigu: Abdulah Jesenković.

Cijeli tekst možete pročitati na poveznici: https://www.jergovic.com/ajfelov-most/ciko-mogu-li-s-tobom/

 

%d blogeri kao ovaj: