Desnica i Zagreb vole se javno

U gotovo u potpunosti ispunjenoj Koncertnoj dvorani Blagoje Bersa Muzičke akademije u Zagrebu, u okviru Dana srpske kulture, uz prisustvo mnogo uglednih uzvanika, 21. oktobra održan je koncert i recital “Poezija glazbe i glazba poezije” – Desničini susreti 2019.
Konferansje je u uvodnom djelu, Desnicu predstavio kao “majstora riječi koji je riječi pretvarao u neke druge znakove – tonove. Volio je pjevati i da se profesionalno bavi pjevanjem, a za njegovo komponiranje, saznalo se tek kasnije.”, rekao je. Desnica je želio i da se riječi i muzika nadopunjavaju.
Desničino “razotkrivanje” otpočelo je izborom iz njegove muzičke radionice, a koji se po prvi puta javno prezentira u Zagrebu. Tako su u glazbenom dijelu programa po prvi put, izvedene sve kompozicije Vladana Desnice do sada otkrivene u njegovoj ostavštini – sedam njih. Kompozicije je obradio Igor Šuljić, a u njihovoj izvedbi mogli smo uživati zahvaljujući glazbenicima/icama: Vlasta Gyura (klavir), Lara Rimac (violina), Josipa Bilić (sopran) te umjesto Maje Sremec (sopran) koja nije mogla nastupiti, nastupio je mladi tenor Marko Antolković.
Desnica nam se kroz svoju glazbu, ovoga puta predstavio kao kreativna umjetnička ličnost s tihom i pritajenom strašću, umjetnik koji je posve sam za svojim klavirom bez ičije pomoći ovladao skladateljskim umijećem. Publika je svaku prezentiranu kompoziciju ispratila pljeskom.
Zatim je uslijedio recital – Glazba poezije. Recital se sastoji od izbora iz poezije Vladana Desnice koju je odabrao prof.dr.sc. Dušan Marinković,  Iako je Desnica pisao poeziju i nakon objavljivanja te radio na drugoj zbirci, ipak je ovaj izbor iz njegove poezije morao biti “smješten” isključivo u zbirku “Slijepac na žalu”, zbirku vrlo indikativnog naslova gdje se suponiraju dvije opozitne slike: Slijepac – žalo, htijući na taj način potencirati temeljnu ideju zbirke o odnosu slike i viđenja, “stvarnosti” i projekcije o njoj, vidjela i nevidjela, svjetla i tame.
Troje vrsnih glumaca: Dubravka Carić Crnojević, Joško Ševo te Eugen Stjepan Višić, predstavljajući Desničinu poeziju, svojom nadahnutom ekspresivnošću, sigurnim i zanimljivim scenskim nastupom te odličnom, snažnom i predanom  izvedbom, uspjeli su publiku uvući u Desničin poetski svijet. A, taj svijet je prepun boli, tuge svijeta, u kojem je smrt dobrostiva, i gdje su laži od istine veće, ali i svijet u kojem misli imaju prazničko ruho, gdje ima i mudraca na suncu, vedrog sunčanog dana, mira u duši i sa ljudima, sa životom i sa samim sobom.
Frenetični dugi pljesak publike na kraju recitala, bio je samo jedno veliko hvala sjajnim glumcima, koji su nam prezentirajući na najbolji mogući način Desničinu poeziju, podarili nesvakidašnje umjetničko veče.

I kako je na kraju rekao konferansje: “To je još samo jedna potvrda za Desničinu jednostavnost koju svaki veliki glas ima.”

Foto: Nenad Jovanović/Novosti
%d blogeri kao ovaj: