Dio najznačajnije zbirke Svete Gore izložen u Beogradu

unnamed-(1)
Foto: Tanjug

Akademik Gojko Subotić otvoriće 19. augusta u Konaku kneginje Ljubice izložbu “Atos. Sveta Gora” u okviru 23. Međunarodnog kongresa vizantoloških studija, koji se po treći put održava u Beogradu.

Sve do 11. septembra, građani će pod svodovima podrumskog prostora Konaka moći da pogledaju 28 grafika i 33 fotografije iz zbirke manastira Simenopetra na Svetoj Gori u kojem se čuva najpotpunija zbirka svetogorskih grafika i najznačajnija zbirka fotografija svetogorske sadržine u svjetu.

Ekipa Tanjuga imala je ekskluzivno pravo da pogleda izložbu, koja je prethodno gostovala u Moskvi, Atini i Solunu, i to u pratnji i uz stručna objašnjenja istoričara umjetnosti, akademika Gojka Subotića i jeromonaha Justina, koji je najzaslužniji za prikupljanje velike zbirke fotografija i grafika sa svetogorskom tematikom.

Posjetioci će videti grafičke prikaze Svete Gore, tamošnjih manastira, biblijske teme.

“Reč je o osobenoj zbirci fotografija i halkografija, odnosno grafika, bakroreza nastalih tokom 18. i 19. veka. To su grafike koje svedoče o situaciji, ali nisu uvek tačni portreti Svete Gore, nego su samo stilizovani i opšti prikazi, ali često sa dragocenim podacima i izgledom Svete Gore u jednom određenom trenutku,” upućuje Subotić.
On kaže da je Sveta Gora, kao čedo celog pravoslavnog sveta, od ranog srednjeg veka, prolazila različite faze, ali da je uvek bila predmet pažnje vladara na tom prostoru, a koji nisu uvek bili pravoslavne vere.

Subotić kaže da je sve ono što će javnost videti u Beogradu sačuvalo mlado bratstvo manastira Simonopetre, koji su došli iz manastira Preobraženja na Meteorima u Grčkoj, čiju glavnu crkvu je podigao poslednji Nemanjić, sin Simeona Siniše, polubrata Dušanovog koji je vladao u Tesaliji.

Subotić vjeruje da izložba “Atos. Sveta Gora” može da potakne mlade da se zainteresiraju za Svetu Goru i tragove srpske duhovnosti.

“Lagodnog života dosta ima u pravoslavnom svetu. Mlad naraštaj se nije okrenuo. Naprotiv, oni su puni duhovnosti i oni su spremni da istraže i da sačuvaju tu uspeomenu i tragove,” vjeruje srpski akademik.

Izložba je realizirana suradnjom Fotoarhiva Svete Gore, Srpskog komiteta za vizantologiju i Muzeja grada Beograda.

Izvor: B92

%d blogeri kao ovaj: