Djela koja bi, po Hemingveju, svako trebalo da pročita

hemigvayU proljeće 1934, dvadesetdvogodišnji Arnold Samjuelson, koji je studirao novinarstvo na Univerzitetu u Minesoti, zaputio se na jug SAD-a, tačnije na Floridu, gdje je želio da pronađe svog literarnog idola Ernesta Hemingveja.

Budući nobelovac u tada je živio u Ki Vest, a Samjuelson je obožavao njegovu priču “One Trip Across”, koja će kasnije postati dio Hemingvejevog najproblematičnijeg romana “Imati pa nemati”.

 

Samjuelson je na vrhuncu Velike depresije krenuo na neizvjestan put skitnice s jednog kraja Amerike na drugi, kako bi od Hemingveja dobio savjete o tome kako da postane bolji pisac.

Kada je stigao u Ki Vest, Samujelson je morao da spava na ulici, zbog čega je ubrzo uhapšen pa je svake večeri spavao u lokalnom zatvoru, iz kojeg je uskoro bio pušten. Mladi student krenuo je u potragu za Hemingvejem, vjerovatno najpoznatijim stanovnikom Ki Vesta, koji ga je pozvao na razgovor nakon što je shvatio da pred sobom ima vatrenog obožavaoca.

Hemingvej je književnom poletarcu savjetovao da se nadmeće u pisanju sa onim autorima čija su djela preživela test vremena i uz to mu dao svoj spisak knjiga koje bi valjalo pročitati.

Na početku se nalaze dvije priče američkog pisca Stivena Krejna, “Plavi hotel” i “Otvoreni čamac”, a nakon toga slijede Floberova “Madam Bovari”, zbirka priča “Dablinci” Džejmsa Džojsa, Stendalov roman “Crveno i crno” i dva Tolstojeva klasika – “Rat i mir” i “Ana Karenjina”.

Sasvim je izvjesno da Hemingvej ipak nije bio van aktuelnih, savremenih književnih tokova, pa je na listu uvrstio i roman “O ljudskom ropstvu” Samerseta Moma, koji se danas baš i ne kotira previše dobro, a još je preporučio i “Budenbrokove” Tomasa Mana, “Braću Karamazove” Fjodora Mihajloviča Dostojevskog, “Orkanske visove” Emili Bronte, kao i antologiju poezije “The Oxford Book of English Verse”.

Kada su pjesme u pitanju, još je uvrstio i zbirku Edvarda Estlina Kamingsa “Ogromna soba”, ali i knjige “Pozdrav i zbogom” Džordža Mura, “Daleko i davno” Viljema Henrija Hadsona, a listu je zaključio romanom Henrija Džejmsa “Amerikanac”.

Hemingvej je Samjuelsonu pozajmio i svoj roman “Zbogom oružje”, zamolivši ga da mu knjigu vrati jer je to jedini primjerak tog izdanja koji ima. Mladić je to i učinio sjutradan, i kada se činilo da će svako dalje krenuti svojim putem, Hemingvej je Samjuelsonu ponudio da bude čuvar njegovog broda.

Svoje iskustvo druženja s Hemingvejem, Samjuelson je kasnije opisao u zanimljivoj knjizi “Sa Hemingvejem: Godinu dana u Ki Vestu i na Kubi” (With Hemingway: A Year In Key West And Cuba).

Izvor: www.vijesti.me

%d blogeri kao ovaj: