“Dnevnik Diane Budisavljević” najbolji na festivalu u Jeruzalemu

Film „Dnevnik Diane Budisavljević“ redateljice Dane Budisavljević osvojio je nagradu za najbolji dugometražni film u međunarodnoj konkurenciji Jerusalem Jewish Film Festivala, što je dvanaesta nagrada tom hrvatskom ostvarenju.

Žiri je obrazložio da je nagradio film koji se bavi nepoznatim poglavljem Drugog svjetskog rata – progonom Srba pravoslavaca iz NDH, saveznice nacista. „Temeljen na Dnevniku Diane Budisavljević, žene koja je bilježila tok akcije spašavanja hiljade djece, film strogo i pažljivo kombinira finoću fikcije, arhivske materijale i svjedočanstva“, istaknuto je.

U žiriju festivala, održanog krajem 2019. godine, bili su redateljice i producentice Esther Hoffenberg i Nurit Kedar, te politički karikaturist i ilustrator Michel Kichka.

Producenti i distributer filma, zagrebački Hulahop, izvijestio je i da su interes za film već iskazale brojne škole pa će krajem januara, u povodu Dana sjećanja na Holokaust, biti prikazan u Daruvaru, Rijeci i Puli, te u sklopu stručnog skupa „Poučavanje i učenje o holokaustu i sprečavanju zločina protiv čovječnosti“ koji će se održati u Slavonskom Brodu u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje. Film će uskoro biti prikazan i na Göteborg Film Festivalu u programu Novi glasovi.

„Dnevnik Diane Budisavljević“ osvojio je ukupno 12 nagrada – nakon šest nagrada na Pulskom filmskom festivalu, među kojima je i Velika zlatna arena za najbolji film, nagrađen je, među ostalim, u njemačkom Cottbusu kao najbolje debitantsko ostvarenje, u Beogradu na festivalu Slobodna zona te na Zagreb Film Festivalu nagradom žirija mladih, što je bio poticaj da se nakon redovnog kinoprikazivanja film u 2020. godini počinje prikazivati djeci srednjoškolskog uzrasta.

U hrvatskim kinima igrao je jedanaest tjedana, a od pulske premijere pogledalo ga je više od 31 hiljada gledalaca. Redovno je prikazivan u kinima Bosne i Hercegovine s više od dvije hiljade gledalaca te Srbije, gdje se još prikazuje i dosad je imao više od 22 hiljade gledalaca čime je zauzeo mjesto najgledanijeg hrvatskog filma u toj zemlji.

Izvor: P-portal.net

Link: https://p-portal.net/film-dnevnik-diane-budisavljevic-najbolji-na-festivalu-u-jeruzalemu/

%d blogeri kao ovaj: