Drugi život glavne junakinje kultne knjige uz koju su mnogi odrastali

kultura-vijest‘Malo tko je mislio da bih mogla doživjeti 51. godinu. Ali vidi, tu sam: Christiane F.’, najava je autobiografije Moj drugi život glavne junakinje knjige Mi djeca s kolodvora Zoo koja je od 10. listopada u prodaji na njemačkom tržištu.

Pritisak svjetske slave

Kada je 1978. izašla knjiga Mi djeca s kolodvora Zoo 16-godišnja Christiane je već proživjela pravi pakao. Odrasla je uz emocionalno hladnu majku i oca alkoholičara koji ju je često tukao. S 12 godina dolazi u doticaj s drogama, sa 14 prvi put uzima heroin. Vrlo brzo se našla u začaranom krugu ovisnosti, kriminala i prostitucije na berlinskom kolodvoru Zoo, koji je bio poznat po prostituciji maloljetnika. Njezina majka ju je iz svega toga izvukla takoreći u zadnji čas i poslala na selo baki. Christiane nakon toga pet godina nije ni dotakla droge.

Uspjeh knjige o njezinom životu koju su napisala dva njemačka novinara i istoimenog filma (1981.) učinili su ju poznatom u cijelome svijetu. Njezina sudbina je potaknula rasprave o ovisnosti i prostituciji maloljetnika širom Europe. Ona gostuje u brojnim televizijskim i radijskim emisijama, upoznaje njemačke i svjetske zvijezde. Bez većih uspjeha okušava se kao pjevačica i glumica. Pritisak kojem je izložena je velik. A onda najprije poseže za kokainom, a potom se vraća na heroin.

Sin kao terapija

Uslijedile su godine u kojima su se terapije odvikavanja smjenjivale s ponovim padanjem u ovisnost. Samo jednom dobiva dojam da bi napokon mogla trajno uspjeti. 1996. godine na svijet dolazi njezin sin Phillip. Djetetov otac ju napušta nekoliko mjeseci kasnije. Pa ipak, upravo je to dijete ono što ju drži na životu. “On je jedino ispravno što sam ikada napravila u životu”, piše u njezinoj novoj knjizi. “Uz njegovu pomoć sam postala bolji čovjek.”

11 godina živi sa sinom. A onda pada u krizu, pokušava sa sinom odseliti u Amsterdam, pa joj centar za socijalni rad oduzima dijete i smješta ga kod udomitelja. Christiane se ponovo vraća drogama. Sin je i danas kod udomitelja. Mada ga je možda imala šanse dobiti natrag, ona je svjesno odlučila da je ovako za njega bolje. Redovito ga posjećuje.

Tamni trenuci života

U knjizi Moj drugi život Christiane F. priča o mnogim tamnim trenucima u svom životu. Ona izbjegava prebacivanje krivice na druge. Uvijek iznova se u tekstu može primijetiti koliko je patila zbog mnogih medijskih napisa o njezinim stvarnim i navodnim vraćanjima drogama, piše Deutsche Welle.

U razgovoru za njemačke medije pak priča da joj nije bilo lako raditi na ovoj drugoj knjizi: “Bilo je trenutaka u kojima nisam bila sigurna je li korak nazad u javnost za mene ispravan.”

Christiane Felscherinow danas živi u okolici Berlina. Unatoč cirozi jetre i hepatitisu i dalje konzumira alkohol i hašiš. Već skoro 20 godina sudjeluje u programu odvikavanja od droga. M.I.Š./Deutsche Welle

%d blogeri kao ovaj: