Festival europske studentske animacije 26. i 27. augusta u Beogradu

Festival europske studentske animacije – FESA 2017, biće održan u Beogradu 26. i 27. augusta, a selekcijska komisija je izabrala 28 filmova za dva takmičarska programa.

Festival se, već šestu godinu za redom održava u organizaciji Javnog preduzeća “Beogradska tvrdjava”, u Velikom barutnom magacinu na Donjem gradu, a umjetnički direktor Festivala je profesor animacije na Fakultetu primenjenih umetnosti i prorektor Univerziteta umetnosti u Beogradu Rastko Ćirić. Ovogodišnja tema takmičenja je “Ritam (oko nas i u nama)”.

inače, na konkurs je stiglo 109 studentskih animiranih filmova iz 14 europskih zemalja i 17 škola animacije – iz Francuske 22, Švicarske 16, Madjarske 13, Izraela 12, Hrvatske 10, Portugala, osam, Danske, sedam, Slovenije šest, Srbije pet, Italilje četiri, Španjolske, tri, Grčke dva i iz Belgije jedan.

Osim glavnog, Festival će imati i prateći program, a dio programa biće organiziran i na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu.

Festival je takmičarskog karaktera, a osim nagrade za najbolji animirani film, biće dodijeljena i nagrada za najbolju animacijsku tehniku, kao i specijalne diplome za svaku od pet kategorija – kategorija A – filmovi do pet minuta, kategorija B – filmovi od pet do 30 minuta, kategija C – eksperimentalni animirani film, kategorija D – reklamni film ili muzički spot, i kategorija E – film za djecu.

Cilj Festivala je promocija umjetnosti animacije europskih zemalja, medjunarodna suradnja i razmijena iskustava, kao i stvaranje uvjeta koji će omogućiti mladim generacijama da iznadju nove koncepte i tehnike, navode organizatori.


Izvor: B92

%d blogeri kao ovaj: