Filipinski film dobitnik Zlatnog lava u Veneciji

unnamed
Foto: Tanjug

Film “The Woman who left” (Žena koja je otišla) filipinskog scenariste i redatelja Lava Diaza, ovogodišnji je dobitnik Zlatnog lava na 73. Mostri- Medjunarodnom filmskom festivalu u Veneciji.

Nagrađeno ostvarenje prati priču o ženi optuženoj za zločin koji nije učinila, snimljeno je u crno-bijeloj tehnici i traje oko četiri sata.

“Posvećujem ovu nagradu filipinskom narodu, našoj borbi, borbi za čovječanstvo”, rekao je Diaz prilikom uručenja Zlatnog lava.

On je 2007. i 2008. godine učestvovao na Mostri, u takmičarskoj selekciji “Horizonti” (Orizzonti), posvećenoj otkrivanju novih redatelja i kinematografskih pravaca.

Srebrnog lava za najbolji film dobio je američki redatelj Tom Ford za ostvarenje “Nocturnal animals” (Noćne životinje), dok je ista nagrada za najbolju režiju dodjeljena Meksikancu Amatu Eskalanteu za film “La Region salvaje” i Rusu Andreju Končalovskom za film “Paradise”.

Priznanje za najbolji scenario dobio je Noa Openhajm za film “Džeki” (Jackie), o bivšoj američkoj prvoj dami Jacqueline Kennedy Onassis, čileanskog redatelja Pabla Larena.

Priznanje “Coppa Volpi” za najbolju žensku ulogu dobila je Emma Stone za film “La la Land” mladog američkog redatelja Demijena Hazela, a za najbolju mušku ulogu nagrađen je argentinski glumac Oscar Martinez za film “El Ciudada Ilustre” Marijana Kona i Gastona Duprata.

Nagradom “Marcello Mastroianni” za novu nadu filma ovjenčana je njemačka glumica Paula Beer za ulogu u filmu “Frantz”, francuskog sineaste Francoisa Ozona.

 

%d blogeri kao ovaj: